Черв’яки, що живуть в помірно вологому грунті садів, городів, перегорів, гної, є найпопулярнішою насадкою. Найбільш дрібні черв'яки воліють жити в перепрілому гною. Колір у них червонувато-жовтий, м'язові кільця тонкі і неміцні. Хробак витримує тривале зберігання в ящику з перегноєм та опалим листям. Рибалки вважають його найбільш цінним з черв'яків.

Земляний черв'як набагато довший, він блакитно-коричневого або блакитно-сірого кольору. Він досить міцний, але млявий. А найбільший черв'як - це виповзок, довжина якого досягає 20 сантиметрів. Недолік цієї насадки - у воді швидко гине.

Хробаків бажано копати за день-два до виїзду на риболовлю, зберігаючи їх у вологому моху, складеному в дерев'яному ящику.

Способи наживлення хробаків на гачок різні: їх надівають на жало з «голови», насаджують половину хробака. Кожен рибалка наживляює на свій розсуд в залежності від виду риби і її поведінки при покльовці.

Личинки - дуже хороша насадка для риб з сімейства коропових. Сама назва визначає місце проживання цього білого черв'ячка в оболонці, яку він сам створює для себе. Втім, зустріти його можна не тільки в струмках, але і в прибережній смузі озер, в заплавах річок. Зберігати ручейніків потрібно вологим, але без води, в прохолодному місці.

Опариш-личинка синьої м'ясної мухи. Ця насадка дуже хороша влітку. Недолік опариша - швидка загибель у воді, перевага - навіть всього пережувавши, риба не може зняти його з гачка. Виростити його в домашніх умовах можна наступним чином. У жерстяну банку кладуть залишки риби, м'яса або варене яйце. Цю банку вставляють в іншу більшого розміру. У дні малої банки задирок назовні зробити отвір. Швидко з'являються за допомогою гнойових мух личинки потрапляють з малої банки у велику, де їх збирають.

Мотиль - личинка комарів-Дергунів, або звонця, - одна з ваших улюблених насадок, особливо під час зимової ловлі. Мешкає в мулистому грунті непротічних і слабопротічних водойм. Видобувають мотиля, витягуючи мул з дна черпаком з рідкотканинного міцного матеріалу. Зберігають в змочених мішечках з щільної тканини, які укладають в пластмасову коробку, що має прорізи для вентиляції. Для підгодівлі мотиля використовують чай або каву. Перед виїздом на рибалку мотиля злегка підсушують, для чого розсипають його на щільному листі паперу.

Хрущ - відмінна насадка, перш за все для лову великих в’язів і головнів. Як тільки розпускаються листочки на осиках і березах, починається виліт хрущів. Жуків ловлять пізно ввечері біля дерев, використовуючи для цього марлевий сачок, або рано вранці, до схід сонця, збираючи їх на   деревах. Зберігають в жерстяній баночці разом з листям дерев, на яких вони мешкали.

Личинки хруща також використовуються в якості насадки. Вони відомі рибалкам під назвою «кабан» або «сальник». Мають червоподібне жовтувате тіло. Накопати їх можна на городі.

Коник - одна з поширених насадок. Хемінгуей писав: «Найважче при лові на коника - спіймати самого коника», однак при відомій спритності це не настільки складно. Для лову риби придатні всі дрібні види, хоча частіше використовують коричневого.

Ловлять коника зазвичай на луговий місцевості в жарку сонячну погоду. Зберігають в банці з травою, обв'язаною зверху марлею.

Короїди - личинки жуків-дроворубів. Живуть під корою колод і пнів сосни та ялини. У липні і серпні велика частина цих личинок загортається в кокони і малопридатна для насадки.

Гусениці капусниці і кропив'янки. Гусениць капусниці збирають на капусті і брукви, кропив'янки - природно, на кропиві. Зберігають у банку з листям капусти і кропиви. Зверху її зав'язують марлею.

Тісто - відмінна насадка для риб сімейства коропових. Готують його з білої муки. Консистенція така, щоб воно видавлювалися з туби від зубної пасти, в яку його поміщають, щоб не висохло.

Для того щоб краще трималося на гачку, в нього додають трохи вати.

Хлібний м'якуш також широко використовується для лову риб сімейства коропових. Хлібний м'якуш бажано брати з черствого хліба, змоченого у воді і пропущеного через м'ясорубку. До нього додають сирий яєчний жовток і трохи вати.

Для лову великої риби застосовують вівсяні пластівці. Жменя пластівців в друшляку опускають на кілька секунд в кипляче молоко. Коли молоко стече, підсмажують їх на змащену олією сковороді протягом 3-4 хвилин. Пластівці стають пружними і міцно тримаються на гачку.

В якості насадки нерідко використовують горох. Щоб приготувати, його засипають у воду і тримають в ній до набухання. Потім кип'ятять його приблизно 2:00, зливають воду і дають гороху охолонути. Для насадки годяться цілі горошини.

Пшоняна каша. Готують її для насадки так: в літрову каструлю засипають півсклянки промитого пшона, заливають його водою і варять на повільному вогні. Коли пшоно «забулькало», його товчуть до липкого стану, розминають в руках і заправляють чайною ложкою соняшникової олії.

 


    фейсбук