Основний і найпоширенішою приманкою для більшості риб служать земляні хробаки, що зустрічаються майже всюди у вологому, з рослинними залишками грунті. Найбільш відомі наступні види черв'яків.

Черв'як гнойовий строкатий буває декількох різновидів і відрізняється характерним гострим запахом. Він водиться в купах полуперепрівшого гною, у помийних ямах, в парниках і оранжереях, в старих солом'яних купах, у тваринних дворів. Він середніх розмірів, має тверду шкірку і добре тримається на гачку, залишаючись довго живим і рухливим. Надягають його на гачок, пропускаючи жало під шкіру нижче голови і виводячи назовні близько хвоста. Вважається найкращим з усіх черв'яків для лову риби. Лящ, в’язь, карась, лин, густера чудово ловляться на гнойовика.

Червоний хробак, або підлистник, різного забарвлення - від фіолетової до рожевої, - більший і товщі гнойовика. Його можна знайти в саду, в купах прілого листя, в коренях городніх і лугових рослин, під дошками і тріскою, в місцях звалищ домашнього сміття, близько теплих ключів і стічних вод. На гачку тримається слабенько.

Луговий черв'як зустрічається різного забарвлення, але частіше брудно-білого кольору з темною, майже чорною головою, за що і отримав прізвисько «чорноголовик». Він досягає 7-10 см довжини.

Водиться під старим гноєм на луках, на сируваті вигонах і пустирях. Його можна знайти також на місці лову - на березі річки чи озера, під очеретяними наносами, а також в берегових купинах, покритих рослинністю. Особливо гарний «чорноголовик» для лову крупного карася, ляща, лина та сазана. Міцний і великий хробак не по зубам всюдисущої дрібниці.

Нічний виповзок водиться на городах, в парках і садах. Цей білястий черв'як любить жирну оброблену землю, але живе і в корінні лугових і польових трав. Досягає довжини 16-18 і більше сантиметрів у товщину.

У літні ночі, особливо після теплого дощу або роси, черв'яки вилазять на поверхню. Вночі, при світлі ліхтаря, їх збирають, обережно витягаючи за голову з нори. Виповзок - відмінна насадка для сома, сазана, великого ляща, в’язь і коропа. Найчастіше трапляється на нього і хижак, наприклад, щука, окунь, а іноді і судак.

 


    фейсбук