Проживаючи в селі, чи на дачі, можна влаштувати постійний розплідник черв'яків біля будинку. Де-небудь за будівлями, в тіні або під солом'яним укриттям риють яму до метра глибиною, яку до половини заповнюють торішнім перепрілим гноєм, додають землі, дрібно різаною рваною папери, газети (целюлоза - відмінна їжа для хробаків), а потім для підгодівлі зливають кухонні покидьки. В яму для розведення кидають черв'яків, які за літо дадуть кілька поколінь.

Будинки хробаків можна зберігати в дерев'яному ящику глибиною до 70 см, поставленому в прохолодному темному місці. В ящик насипають вщерть землі, перегною і пускають набраних черв'яків. Землю в ящику необхідно підтримувати у вологому, але не дуже сирому стані. Зверху накрити вологим мохом або старої рогожею. Для підгодівлі раз на тиждень підсипати по кілька жмень борошна або висівок, підкладати сиру, тертих овочів або поливати молоком, несолоним бульйоном, кавовою гущею. Мертвих хробаків треба видаляти з ящика. У невеликій кількості земляних хробаків можна зберігати в прохолодному місці в полотняному мішку з вологою землею.

Взимку хробаків можна знайти в місцях звалищ гною і сміття, в відталої землі у теплотрас. На рибалці найкраще хробак зберігається у вологому моху або у великій кількості спитого чаю. У ньому черв'яки набувають додаткову пружність і бадьорість.

Спосіб застосування

Насажуют черв'яків по-різному.

Великого земляного кожушка насаджують петлями.

Гачок пропускають спочатку під шкіру, відступаючи трохи від голови. Далі проколюють черв'яка ще в двох-трьох місцях ближче до хвоста.

Середніх і дрібних черв'яків зазвичай насаджують з

голови, пропускаючи гачок через все тіло до хвоста.

Двох-трьох дрібних черв'яків насаджують на гачок, проколюючи їх у голови і посередині тіла. Надягнутих черв'яків зрушують по цівью до повідця і навіть на самий повідець, залишаючи хвости звиватися на волі.

Жало гачка ховати в насадці не рекомендується. Воно повинно бути врівень зі шкірою черв'яка і навіть відчуватися пальцем. Заховане всередині товстого черв'яка жало гачка при хватці риби може не пробити шкіру хробака, і гачок після підсічки вислизне з рота риби, не зачепивши її.

 


    фейсбук