Линючий рак - чудова принада для головля і інших великих риб. Молоді раки линяють за літо по кілька разів. Видобувають линючих раків з нір. Насаджують м'якотілого рака, пропускаючи гачок в око і випускаючи жало близько хвоста. Можна робити і навпаки.

Раче м'ясо з хвоста дорослого рака теж служить хорошою приманкою для всіх річкових риб. М'ясо насаджують на гачок грудочкою. У воді воно скоро твердне і сидить досить міцно.

Личинки міноги водяться в прибережних пісках, в мулі по берегах річок, в мулистих заводинках. Личинка має круглий червоподібне тіло. Досягає в довжину 12-20 см і є чудовою приманкою для головля, окуня, жереха і інших риб. Дрібних личинок насаджують з голови, більших зачіпають гачками за спину, у голови і хвоста. Видобувають личинок з мулу залізними совками, а також відрами, закидаючи їх на дно і зачерпуючи мул з личинками. (Увага: у багатьох районах личинки міноги внесені до Червоної книги, видобуток їх суворо заборонено!)

Жаби болотні та садові зустрічаються повсюдно. Служать приманкою для жерехів, головнів, судаків, щук, сомів та інших хижих риб. Дрібних жаб насаджують двома способами: зачіпляють гачком за шкіру на спині або пропускають гачок крізь нижню щелепу і встромляють його в одну із задніх лапок.

Ракушка (перловиця озерна). Поширена повсюдно. М'ясо, нарізане шматочками, служить насадкою для багатьох річкових риб, особливо окуневих. Цілком черепашку використовують при лові сазана і сома.

Равлики і слимаки теж можуть бути використані в якості насадки. Ловляться на них в’язь, головень, форель, харіус. Особливо перспективні ці насадки на глухих лісових річках з бідної кормової базою.

Пташині потрухи - відмінна насадка для сома і миня. На Ахтубі і на Нижній Волзі досвідчені сомятники добре знають, що пташині потрухи, трохи підпалені на багатті, - відмінна насадка на великого сома. Найчастіше осіннє полювання на вусатого починається з стрілянини по воронам. У Карелії і влітку, і восени, і взимку ловля миня на пташині потрухи справу вірне. Тримаються потрухи на гачку намертво, і риба їх бере в заковтнувши, так що краще поводок ставити на застібці, щоб відразу «відстебнути» виловлену рибу, і вже на стадії потрошіння витягувати гачок.

Печінка пташина, свиняча або яловича - хороша насадка для в’язя, головля, марени, миня, окуня. Використовується як в свіжому, так і в обшпареному вигляді, нарізана кубиками при лові донкою, вудкою і під час зимової риболовлі.

Плавлений і звичайний сир ріжуть кубиками і насаджують на гачок. Беруть коропові риби: головень, вязь, лящ, сазан і вусань. Люблять сир великі яльці і підусти. Я з успіхом застосовував і плавлення «Дружбу», і «Російський», і «пармезан», так що варіантів для експериментів безліч.

Пуголовки, жабенята і жаби. На пуголовка ловлять в кінці весни впроводку напівдонкою і донною снастю окуня, головня, вязя. Насаджують пуголовка на одинарний гачок.

Дрібні жабенята - відмінна насадка для донки при полюванні за вязем, голавлем, а з осіннім похолоданням - за щукою і минем. Насаживают жабеняти на одинарний гачок, проколів задню ніжку в стегні.

На великих жаб ловлять сома донною снастю, або з квоком, і промишляють великих щук кружками в зарослих, болотистих водоймах.

Мертва рибка, «різка» і риб'ячий очей. Ловля на мертву рибку - спосіб вельми популярний, поширений і здобичливий. В якості насадки найчастіше використовують бель, рідше окунців, щурят. Оснащення - або снасточка з вантажем-голівкою при активній джиговой ловлі, або снасточка з декількох гачків і поплавця при лові з поплавцем або донкою.

 


    фейсбук