Ловля хижака на живця - найдавніший спосіб рибної ловлі, поширений практично повсюдно. В якості живця використовують самих різних рибок, починаючи від уклейки, дрібної плотви або піскарика і закінчуючи великим підлящика, жерехом або чехонею (наприклад, коли мова йде про лов великого сома або щуки).

Розмір і вид живця визначається декількома факторами. Перш за все, розмірами майбутньої видобутку та особливостями кормової бази, водойми, в якому має ловити. Приміром, на проточному, багатому киснем водосховищі навряд чи вдасться спокусити судака або щуку карасиків, здобутим в дачному ставку - без плотви або голавлика тут не обійтися.

Споконвіку кращим річковим живцем вважається піскар.  Рухома, живуча рибка - улюблені ласощі крупного окуня, судака, головля, вязя і жереха. Насаджують піскаря завжди за губу - калічити такого живця, проколюючи під спинку - варварство.

В озерах і водосховищах самий універсальний живець - невелика плотвичка або головлик.

І щука, і великий окунь, і судак добре беруть на біль. Під час жодного клювання при лові кружками, жерлицями або поплавцевою снастю можна садити живця за спинку на невеликий гострий і тонкий тройничок. Під час млявого клювання, а також при лові донкою краще використовувати одинарний гачок і насаджувати живця за губу.

Найбільший делікатес для судака і окуня - срібляста уклейка. Всім хороший живець, але аж надто ніжний. Доводиться застосовувати найтоншу снасть.

У багатьох водоймах основним конкурентом щуки є смугастий окунь, і тоді зубаста атакує його нещадно, навіть будучи ситим. Застосувавши на такому водоймищі в якості живця дрібного окунька, ви завжди будете з уловом. Що стосується великої щуки, давно відомо, що вона здатна заковтнути дуже крупного живця, при цьому віддаючи перевагу широкотілих риб. Десятикілограмова хижачка легко їсть 800-грамового підлящика. Так що якщо полюєте на справжнього «крокодила» розміром з живця, соромитися не варто.

 


    фейсбук