Шип відрізняється від інших видів сімейства суцільною, не перерваною посередині губою, торочкуватими вусиками, сильно виділяються спинними жучками, а також відсутністю пластинок між їх рядами. Утворює гібриди з іншими видами осетрових. Прохідна риба. Зрідка видобувався біля берегів Криму і в північно-західній частині Чорного моря. Зокрема, зустрічався в Дунаї, де пристосувався жити постійно, тобто не залишаючи прісних вод, в яких екологічно близький до стерляді, маючи з нею загальні місця нагулу, розмноження, зимівлі: місця зі значними глибинами, піщаним, кам'янистим дном.

Розмножується з кінця квітня до кінця травня при температурі води 10-15 ° С. Ікру відкладає на великий пісок або гравій на швидкій течії. Плодючість - від 200 до 1300 тис. ікринок, діаметр яких після запліднення і набухання становить близько 3 мм. Розмножується раз на два-три роки.

Харчується личинками комах, молюсками, черв'яками, ракоподібними. Довжина тіла досягає 2 м, маса - 80 кг, але такі особини зустрічалися дуже рідко, частіше - не більше 8-10 кг. Тривалість життя не перевищує 30 років. Дуже цінний вид, але у зв'язку з малою чисельністю господарського значення не має. Внесений до «Червоної книги».

 


    фейсбук