Є найближчим родичем форелей і зрідка ще зустрічається в Дніпровсько-Бузькому лимані і в передгирловому просторі Дунаю. На думку деяких учених, мальки його, не скотилися з річок у море, залишилися жити в річках і дали початок нашим форелям. Після народження молодь лосося може залишатися в річці до п'яти років, розповсюджуючись по водоймах заплави. Більшість особин скочується в море в трирічному віці, деяка частина - в чотирирічному і найменша - в п'яти-і шестирічному віці. У річці однорічні особини в середньому досягають довжини 7.4 см, дворічні - 15,2, а трьохрічні - 29,6 см, чим вони наближаються до темпу росту форелі струмкової.

У річці лососі харчуються ракоподібними, зокрема бокоплавами, личинками комах і навіть рибами. Скотившись в море, молодь переходить на хижацтво, споживаючи переважно дрібних стайних риб - кільку чорноморську і атерину, рідше - ракоподібних, в результаті чого приріст маси лосося за перший рік перебування в морі перевищує трирічний приріст його маси в річці. У чотирьох-, п'ятирічному віці лососі стають здатними до розмноження, досягаючи довжини тіла 50-70 см і маси 2,3 - 4.4 кг.

Зауважимо, що у лосося чорноморського, що мешкає в річці, багато спільних чи близьких ознак з фореллю і дуже мало або майже немає спільних ознак з лососем дунайським, який ніколи в море не виходить. Лосось чорноморський включений в «Червону книгу СРСР». Відповідно до діючих на території Україні Правилами любительського і спортивного рибальства ловити його забороняється.

 


    фейсбук