ПІДУСТ. Chondrostoma nasus (L.). Підуст відрізняється від інших риб родини коропових тим, що рот його має вигляд широкої поперечної щілини і міститься на нижній частині рила. Крім того, черевна порожнина риби вкрита чорною плівкою.

Підуст гуртується в табуни, які інколи можуть бути досить великими. Складаються табуни з особин, близьких розмірами. Це виключно річкова риба, яка обирає ділянки, вкриті грубозернистим піском, галькою або камінням. Живе Підуст у придонних шарах води, проте значних глибин уникає, водойм України бо там немає його кормових об'єктів. Живиться переважно водоростями, які прикріплюються до придонних предметів. Підуст зчищає їх нижньою губою, вкритою роговим чохликом. Крім рослинних організмів, споживає і тварин, що водяться тут. У період нересту інших риб тварина може живитися і відкладеною ікрою.

Нереститься підуст на мілководних ділянках річок при температурі води близько 10°. Для цього він обирає місця із чистою водою, здійснюючи переднерестові міграції. Тривалість нересту не перевищує одного тижня. Плодючість самок, які розрізняються за масою, неоднакова. Так, у самок масою 91—130 г, 131—170 г та 171—210 г вона відповідно становить — 5,8; 7,2 і 7,6 тис. ікринок.

У перші три-чотири роки життя підуст росте найінтенсивніше, у наступні роки річні прирости послідовно знижуються. У семи-восьмирічному віці довжина тіла досягає 27—35 см.

Підуста вважають малоцінною рибою через малу калорійність його м'яса. До того ж він досить кістлявий. Але в деяких водоймах підуст є досить численним об'єктом промислу.


    фейсбук