МОРСЬКА КОРІВКА. Uranoscopus scaber L. Морська корівка, або зіркогляд, має широке плоске тіло, велику голову. Зверху на голові містяться рот і очі, ніби риба весь час дивиться крізь воду на небо. За це її і назвали зіркоглядом. На зябрових кришках є гострі шипи. Біля їх основи в період розмноження розвиваються клітини, які виділяють отруту. Через борозенки на шипах отрута стікає в рану жертви. Уражене місце болюче й довго гоїться. Запобіжні заходи проти уколів морської корівки такі самі, як і проти уколів морського дракончика.

Морська корівка — малорухлива придонна риба. Вона заривається в пісок, за винятком лише ротової щілини та маленьких очей. Час від часу з рота висовується довгий виріст, прикріплений до задньої частини нижньої щелепи. Він має вигляд жмутка червів, з яких один найдовший і дуже нагадує багатощетинкового черв'яка поліхету. Бички, барабулі та інші риби, помітивши виріст, наближаються до морської корівки. Та хапає жертву, не вилазячи з піску. Кормовими об'єктами тварини є також креветки, краби, раки-самітники тощо.

Тривалий час не знали, як живиться морська корівка, бо жоден орган чуттів її не має переважаючої функції. Виявилося, що ця риба може генерувати електричні розряди, хоч спеціальних органів не має. Морська корівка генерує два типи розрядів: тривалі й імпульсні. Залежно від сезону 142 року змінюється тривалість розряду. Вона збільшується від весни до літа в риб обох статей. Збільшення електричної активності в липні — серпні збігається з найбільшою інтенсивністю нересту. Помічено, що з дозріванням статевих продуктів зростає тривалість розрядів. Очевидно, вони є сигналами про готовність до нересту.

Імпульсні розряди тварина генерує під час живлення, захоплення здобичі, наближення хижаків. Приваблена за допомогою черв'якоподібного виросту жертва піддається удару електричного розряду хижака. З наближенням конкурента або хижака до морської корівки на відстань близько ЗО см, частота її розрядів збільшується з 4—5 до 9—10 за 1 с. Такі розряди, очевидно, є сигналами виявлення або відлякування. Дію електричних сигналів морської корівки на риб остаточно ще не з'ясовано. Через малі розміри (до ЗО см) цей вид промислового значення не має.

 


    фейсбук