Регіональний ландшафтний парк (РЛП) «Приінгульський» – одне із семи природних чудес Миколаївської області. Створенийу 2002 р. на площі 3152,7 га. Парк розташований неподалік від м. Новий Буг на ділянці долини р. Інгул у Новобузькому районі Миколаївської області. Парк знаходиться за 95 км від м. Миколаїв, 80 км – м. КривийРіг, 85 км – м. Кіровоград.
Доскладу парку без зміни категорії входять гідрологічний заказник «Софіївське водосховище», ботанічний заказник «Пелагеївський».
Приінгульський парк розташований в межах Українського кристалічного щита. Вапняки, глини й піски тут лежать на гнейсах та гранітах, які по долинах річок Інгул та його приток виходять на поверхню, створюючи неповторно привабливі ландшафтні утворення, вік яких визначається геологами у 1,8—2,2 мільярди років.
Окремі, найбільш примітні або мальовничі, виходи кристалічних порід отримали власні назви. Про деякі з них складено по декілька легенд, як, наприклад, про скелі над Інгулом «Пугач», «Стовп» (або «Скеля скам'янілих богатирів»), «Спляча красуня», «Стіна» поблизу від гирла Березівки, де вона впадає в Інгул. На південь від села Розанівка також є «Стіна» або «Воронова скеля», на якій здавна селиться пара воронів. Є ще два «Пугачі» — «Старий» та «Молодий». Є фантастично привабливі гранітні відслонення — «Берег кам'яних химер», гранітне плато у місці злиття річки Стовпової з Інгулом, що має назву «Чортів міст», а також інші.
Цікавими для відвідування є водойми з повільною та бурхливою течією, невеличкі водоспади, загадковий острів посередині Софіївського водосховища, штучний каньйон і рукотворний водоспад, утворені греблею водосховища.
На території парку розташовані руїни панського маєтку Тропіних, збудованого на початку XX ст. До наших часів збереглисьпідсобніприміщення, наприклад, льох зі склепистою стелею. Тут приємно провести обідню годину у літню спеку. Поруч знаходяться Щорсівський парк з віковими деревами і підвісний міст через р. Інгул.
Свято-Михайлівський храм Свято-Михайлівського Пелагеївського жіночого монастиря, розташований на території парку, – це місце паломництва та поновлення життєдатних сил з мальовничою природою довкола.
{phocagallery view=category|categoryid=64| limitstart=0|limitcount=33|detail=5|displayname=0| displaydetail=0|displaydownload=0|imageshadow=shadow1|displaybuttons=0}


    фейсбук