Стародавня Умань, одне з найкрасивіших і живописніших провінційних міст центральної України з неповторним національним колоритом, завжди гостинно відкривала двері всім добрим людям, запрошуючи помилуватися історичними, архітектурними визначними пам'ятками міста і, звичайно ж, всесвітньо відомим пам'ятником ландшафтного мистецтва - казковою "Софіївкою".

Парк у віданні Національної Академії наук України. Науковий колектив працює над відновленням і поліпшенням паркових композицій, вивчає особливості вегетативного розмноження цінних декоративних рослин. Нині "Софіївка" - центр інтродукції і акліматизації рослин на півдні Правобережного лісостепу України. Науковими співробітниками з експедиційних поїздок привезено більше I тисячі саджанців нових для парку цінних декоративних порід. Готуючись до святкування свого ювілею, парк прийняв в свої обійми більше 100 тисяч нових рослин.

У 1995 р. Міжнародна недержавна організація Європа Ностра, що піклується про збереження архітектурних і природних пам'ятників старизни, проводила міжнародний конкурс, в якому брали участь 165 проектів з 20 країн Європи. Лише 6 з них - і серед них "Софіївка" (!) - стали володарями всіх нагород: медалі, диплома і бронзового меморіального знаку.

В дні торжеств, присвячених 200-річному ювілею парка, проходив II Міжнародний симпозіум на тему: "Старовинні парки і проблеми їх збереження". Проходив він в Умані і зібрав представників Англії, Франції, Польщі, Словаччини, Росії, США, Угорщини, Чехії, Нідерландів, Швейцарії і інших країн. Представник Європа Ностра вручив директору І.С.Косенко заслужені парком нагороди за видатний внесок в збереження і примноження Європейської архітектурної і природної спадщини.

До ювілейних торжеств в західній частині парка на площі більше 45 га була створена нова пейзажна зона "Софіївки" з трьома ставками, зеленими насадженнями і світлими полянами. Своєрідною візитною карткою наукових співробітників стало прекрасне оформлення Грекової балки, нового Входу і адміністративно-господарської території. Радують око альпінарій, зелені огорожі, квітники і дерева-екзоти: їли голубі, туї колоновидні, глід деревовидний, ялівці і сосни. На цій ділянці проводяться дослідження по вивченню біоекологічного стану інтродуцированних рослин і проведенню реконструкції насаджень дендропарка.

А починалося все так.

Кінець XVIII століття... Йде російсько-турецька війна. Сейм Мови Посполитої 1791г. приймає нову конституцію, що обмежує права крупних феодалів. Обурені цим польські магнати С.Щ.Потоцкий, Ф.К.Браніцкий, С.Ржевусській прибувають до Ясс для обговорення з російським військовим командуванням плану боротьби з новими законами.

У цей же самий час світлий князь Г.А.Потемкин, главнокомандующий російською армією в цій війні, приймає чету Віттов: спокусника Софію, що полонив своєю красою серця багатьох титулованих чоловіків, і її чоловіка - непоказного генерала російської армії Юзефа Вітта, новоспеченого коменданта Херсона. Так вперше зустрілися граф Станіслав Щенсний (Фелікс) Потоцкий і Софія Віттова.

... Фелікс, єдиний син (були ще 4 дочки) "малого короля Русі" Францишека Салезія і його дружини Ганни Ельжбети Потоцких, народився в 1751г. у р. Крістінополе. Дістав хорошу домашню освіту, проте геть був позбавлений домашнього тепла, материнської ласки і батьківської дружби, оскільки батьки були з дітьми дуже строгі. Але душа Станіслава повстала: він закохався в Гертруду, дочка бідного дворянина Я.Коморовського і, всупереч мріям батьків про невістку з королівського роду, таємно з нею повінчався. Сімейне щастя було недовгим: молода дружина незабаром загинула. Вслід за нею померли і батьки Щенсного. У спадок, окрім величезного маєтку, він одержав мільйонні борги батька.

У 1774 р., після одруження на нареченій з багатого і знатного графського роду Юзефіне Амалії Мнішек, він залишив свої галіцийськіє маєтки і перебрався в р. Тульчин, де побудував свою нову резиденцію - прекрасний величний палац з дивним парком, оранжереями, бібліотекою і картинною галереєю. До зустрічі з красавіцей-комендантшей він мав вже 11 дітей...

...А в провінції Бітінія, що в 100 км від Стамбулу, в сім'ї греків з роду Панталіса Маврокордато в 1760 р. народилася дівчинка, що одержала ім'я Софія. Доля подарувала їй сліпучу зовнішність, чарівливість, жвавий розум, розсудливість, завзятість і повела в життя по вируючому, повному пригод і несподіванок дорозі. Щоб врятувати дочку від голодної смерті, мати за гріш продала її в ще дуже ніжному віці польському посланнику К.Боськампу-Лясопольському в Стамбулі. Посол віз її до Варшави як подарунок королю Польщі Серпню Понятовському, але вимушений залишити її в Кам’янець-Подільскої фортеці. У цьому прикордонному містечку вона стала вільною, вийшовши в 1779 р. заміж за сина коменданта фортеці Юзефа Вітта.

Їх весільна поїздка по Європі перетворилася на тріумфальний хід прекрасної гречанки по королівських дворах: у Варшаві - у Станіслава Серпня Понятовського, в Берліні - у Фрідріха II Прусського, в містечку Спа - у Йосипа II Австрійського, в Парижі - у майбутніх королів Людовика XVIII і Карла X, в Петербурзі - у Катерини Велікой. Всі захоплювалися її красою, а сама Софія захоплено розглядала палаци і парки, віддаючи належне їх творцям.

Через два роки вона подарувала чоловіку сина Івана. Ще через три роки  - народження другого сина і швидка його втрата. Що не мала особливих почуттів до чоловіка, Софія зовсім перестала його помічати і зайнялася пристроєм свого життя по власному плану Незабаром почалася російсько-турецька війна...

Серце могутнього графа С.Щ.Потоцкого затремтіло, і він зовсім втратив голову від любові до прекрасної бітінке.

У 1792 р. в маєтку Потоцких Торговіце був проголошений маніфест про створення Конфедерації магнатів, а сам граф став її маршалком. Між короною і конфедератами спалахнула озброєна боротьба, в якій на стороні останніх виступила Російська імперія. Справа торговічан, всупереч їх надіям і сподіванням, завершилася не перемогою магнатів, а другим розділом Польщі. Потоцкі прийняли російське підданство. Юзефіна виїхала до Петербургу і стала статс-дамою Катерини II. А Фелікс, генерал-аншеф російської армії, запросив красуню-гречанку до себе в Тульчин.

Весною 1793 р. граф разом з Софією виїхав за межу, довіривши керівництво маєтками (що виявилися після розділу Польщі на території Росії) своїй дружині. Юзефіна доручила ведення всіх справ своїм керівникам, що незабаром трохи не привело фінансові справи Потоцких до банкрутства. У цьому ж році народився первісток Софії і Станіслава Костянтин.

Наступний 1794 р. ознаменувався для Щенсного двома подіями: повстанням під керівництвом Т.Костюшко проти розділу Польщі і російського протекторату і народженням другого сина від Софії Миколая. Перша подія його засмутила і обурила тим, що повсталі жорстоко розправлялися з прихильниками Торговіцкой конфедерації. Не зумівши покарати Потоцкого особисто, повстанці прив'язали його портрет (як і портрети Браніцкого і Ржевусського) на шибеницю.

Друга подія дала надію на відродження до життя.

Через рік, в травні, Потоцкий і Віттова розлучилися, але не надовго, а всього лише для того, щоб дістати можливість офіційно з'єднати свої долі.

Графу не вдалося одержати розлучення. Не бажаючи бачитися з Юзефіной, він приїхав до Умані, зайнявся відновлення свого господарства і поправкою фінансів. Софія, також зайнята шлюборозлучним процесом з Йосипом, часто писала Феліксу листи. У одному з них сама вона і подала ідею створення парку в романтичному стилі з елементами греко-римскої міфології.

Після придушення повстання під керівництвом Т.Костюшко і третього розділу Польщі на службі у Станіслава Щенсного з'явився колишній офіцер коронної артилерії, талановитий військовий інженер, капітан Людвік Метцель. В очікуванні приїзду Софії до Умані, Потоцкий разом з ним часто полювали в живописних околицях міста. Метцель підтримав графа в бажанні створювати парк саме на цих землях, порізаних ярами, з дзюркотливими струмками і кам'янистими відрогами.

Софія, що приїхала, схвалила задум графа, а Метцель став автором топографічного і архітектурного проекту майбутнього грандіозного творіння рук людських - парку, рівного по красі і величі хіба що самому Райському саду. У помічники інженеру був "виписаний якнайкращий з чужих земель садівник" німець Оліва. І восени 1796 р. почалося будівництво.

Творцями парку по праву можна назвати українських селян - кріпосних Фелікса Потоцкого. Щодня над створенням "уманської перлини" трудилося близько 800 чоловік. Селяни, зайняті на будівництві, одержували платню за свою працю.

Хороша освіта, досконале знання спеціальності, винахідливість, ініціатива і організаторський талант Л.Метцеля, його прекрасний художній смак дозволили в дуже стислі терміни геніально утілити образи "Одіссеї" Гомера.

Цей чарівний сад, цей маленький куточок Еллади коштував Потоцкому 15 мільйонів злотих. Відчуття, що переповнювали душу графа, надихали його на створення все нових живописних куточків парку. Безлісі схили засаджувалися безліччю красивих місцевих і екзотичних порід, що привозяться з різних країн. З'явилися птахи, наповнивши парк особливою мелодією, пожвавивши його звучання. І зараз вони зустрічають відвідувачів рано вранці і вечірніми сутінками, в спеку і в холоднечу, на алеях, у ставків, в урочищах і на полянах.

Але планам графа по продовженню будівництва не судилося здійснитися: у 1805 р. він помер. Господинею парка і міста незабаром стала сама Софія. Проте після отримання спадку у неї вже небило можливості продовжувати реалізацію первинного плану-задуму парку: вона немолода, в боргах, хвора, практично постійно вимушена відстоювати свої права в суді. Метцель, після безуспішних спроб довести необхідність подальших робіт, з великим жалем в 1813 р. залишив "Софіївку" незавершеної і, виїхавши до Варшави, одержав призначення на пост Головного керівника шляхів сполучення Королівства Польського (що входив до складу Російської імперії).

У 1822 р. вмирає та, на честь якої була створена і ім'ям якої була названа ця перлина. Місто і парк по спадку перейшли Олександру Потоцкому (старшому сину Софії і Станіслава).

За підтримку польського патріотичного повстання в 1830 р. маєтку "бунтівника Потоцкого" на території Росії були конфісковані і передані Київській казенній палаті, пізніше - військовому відомству "у ведення інспектора всієї поселеної кавалерії, генерала гр. Івана Осиповіча Вітта". У Умані була створена Головна господарська контора маєтків п'яти округів військових поселень, і "Софіївський сад" перейшов під управління військового міністерства.

Командування Київо-подільського військового поселення звернулося до Людвіку Метцелю з проханням повернутися до Умані і допомогти закінчити "Софіївку" по своєму плану. Вісімдесятирічний архітектор з радістю відгукнувся. Але дорога на перекладних виявилася не під силу старій людині; він захворів, вимушений повернутися до Варшави, де і помер.

На плиті, встановленій на могилі Метцеля в склепі "Повонзки", є такі слова: "Людвік Метцель, колишній державний радник, шеф інженерів шляхів сполучення водних і сухопутних, кавалер військового Хреста, член Варшавського наукового суспільства. Тут покоїться архітектор "Софіївка", прославленої Трембецким".

Період військових поселень став для "Софіївки" періодом нового розквіту: будуються Головні в'їзні ворота, павільйони Флори, Рожевий, прорізається Головна алея. Академіку архітектури А.І.Штакеншнейдеру вдалося при створенні нових паркових ансамблів не порушити загальний стиль парку, а вигідно підкреслити його неповторну красу. Упорядковується життя і самого міста. Що перетворилися місто і парк стали ближче один до одного: їх з'єднала нова мощена вулиця - Садова.

Мода багатих людей на сади і парки не проходить. Для цього потрібні фахівці. А майбутнім творцям необхідно бачити зразок, гідний наслідування. "Софіївка" стала своєрідним еталоном парків пейзажного стилю. До Умані з Одеси переводять Головне училище садівництва. Парк - не тільки його учбова база, він збагатить новими видами рослин. Учений-натураліст В.В.Пашкевіч з великим ентузіазмом трудиться над створенням ще одного нового куточка "Софіївки" - Англійського парку...

Головні в'їзні ворота, прикрашені баштами у вигляді храму старогрецької богині домівки Гестії, запрошують ввійти і побродити затишними алеями парку і послухати "безсмертні створення величавої старовини". Стрункі туї західні колоновидної форми обрамляють вхід і додають ансамблю Головних воріт величність і урочистість.

На пагорку, праворуч від воріт, в роки військових поселень була побудована дерев'яна альтанка у формі гриба для караульного солдата. Звідси і назва всього схилу - Грибок. У композиціях цієї ділянки, що створювалася за часів моди на сентименталізм, знайшли своє відображення мотиви народних балад Шотландії: грот Могила Морара, Грот Фінгала, Скеля Даури.

На горбах зліва уздовж алеї ніколи була природна діброва, що дала назву всьому масиву - Палиця.

У наші дні обидва схили прикрашені посадками ялівцю козацкого і Саржента, туями звичайної і кулястої форми, ялинами, бузком, ліщиною пурпурно-червоної і каштановими деревами, які разом з грабами і липами утворюють над Головною алеєю живий тунель. З правого боку алея облямована рабаткой з конвалії травневої, чубарки, чистяка весняного хости з ліловими запашними кольорами.

Особливо ж виділяється група струнких ялин і представник північноамериканського континенту таксодій дворядний (болотяний кипарис), посаджені в 1891г.
На березі дзюркотливої Кам'янки, що дає життя казковій "Софіївці", стоїть скеля, названа ім'ям дочки консула Капітолія Тарпєї, що зрадила своїх одноплемінників ради купи коштовностей.

...Війна Риму з сабінянамі розгорілася через викрадання дівчат з цього племені. Добре укріплена фортеця не здавалася. І тоді вождь сабінян Тіт Таций уклав операцію з Тарпєєй. Соромлячись видати свою жадність, але і боячись продешевити, вона, засліплена блиском браслетів, зажадала "все, що носять на лівій руці"  (забувши при цьому про щити, ношені воїнами також на лівій руці під час битви). Тарпея відкрила ворота - Рим ліг. Але зрадників не любили у всі часи, і Тарпея загинула під вантажем кинутих до її ніг браслетів і щитів. Пізнє тіло її було за наказом Ромула скинуто з скелі в морі. З тих пір скеля зрадниці стала носити її ім'я.

Гуляючи по алеї, можна зустріти вертких голубих повзиків, що снують в поіськах короїдів, цікавих зябликів в червоно-коричневому оперенні, дружелюбних синиць, послухати барабанні трелі дятлів і грудний спів горлиць.

Світлою струмуючою мелодією води піднімає настрій фонтан "Сріблясті Струмочки", влаштований на Головній алеї. Створений він вже в XX в. (1974 р.) подібно вівтарю Деметри, владичиці земних скарбів, яка щедро ділиться ними з людьми. Вода у фонтан поступає з центральної частини парку по трубопроводу і за Воротами наповнює джерело "Залізна Рура".

Головна алея приводить, нарешті, до Павільйону Флори. Тут за часів Потоцких проходила південна межа парку.

Павільйон побудований в 1842 р. за проектом військового інженера К.Раппонета на честь давньоримської богині весни, молодості і кольорів Флори. Широкі гранітні ступені ведуть в просторий відкритий зал з дивовижною акустикою. Досконалі пропорції, елліпсовидна форма роблять його невід'ємною частиною всієї композиції Нижнього ставка.

Все ложе ставка, площею 1,1га, висічене в гранітній скелі. Тут заготовлювали матеріал для споруди гротів, виготовлення ваз, колон, постаментів.

Кам'янка маловодна, а парку необхідна вода для озер, каскадів, фонтанів. Ця проблема була розв'язана Метцелем геніально просто: чотири греблі по руслу річки на різних рівнях утворили Нижній, Верхній, Червоний і Войтовський ставки різної площі, що створило необхідний запас води і одночасно відкрило можливість проілюструвати гомерівський епос.

У основі паркових композицій "Софіївки" лежить велична поема про повернення греків-ахейців після перемоги в Троянській війні.

... Зневаживши закони гостинності, троянський царевич Паріс викрав Олену, прекрасну із смертних жінок, чоловіку пануючи Менелая. Зв'язані клятвою взаємовиручки, ахейци зібрали єдине військо і пішли війною на Трою. У Авліде, поповнивши запаси води і провізії, греки принесли жертви богам, щоб шлях був легенею, перемога швидкої, здобич багатої, щасливим повернення. Як раптом з-під кам'яного вівтаря виповз величезний змій і швидко ковзнув до платана, що ріс недалеко. Вгорі в кублі були вісім пташенят з своєю матір'ю. Змій з'їв їх всіх і, уражений Зевсовим перуном, скам'янілий. Пророцтво тлумачило так, що Троя ляже лише на десятий рік.

Статуя змії встановлена за часів військових поселень на камені, де був фонтан ще при Потоцьких. Точний розрахунок подачі води з використанням сили самої води при простому інженерному рішенні дозволяє водяному стовпу досягати висоти 15-18 метрів.

Зліва по схилу Палиці висаджені прекрасні екземпляри граба, липи, клена, дуба, вільхи, кущі жимолості, ліщини, капріфолі.

На майданчику Верхньої алеї, в просвіті між деревами перед смарагдовим килимом з вічнозеленого барвінку, зупинився перевести дух посередник між богами і людьми, життям і смертю Гермес - покровитель майстерних ремесел, торгівлі, пастухів і мандрівників, один з найшанобливіших божеств стародавніх еллінів. Посланець Зевса мудрий, добрий, великодушний, в своїх діяннях швидкий, немов політ думки. Не дарма його атрибутами вважали крилаті сандалі і шолом. Посередник і повинен бути таким. Але в той же час він - хитрий шахрай, що суне свій ніс в чуже господарство і готовий умкнути все, що потрапить під руку. Хитромудрі одного з ахейських вождів Одіссея, його невгамовна тяга до пізнання нового - спадковість його божественного прадіда Гермеса. Після перемоги біля стін Ілліона зі всіх грецьких царів Одіссея чекала щонайдовша і небезпечна дорога: він прогнівив бога морів, засліпивши його сина Поліфема, - і замість десяти днів шлях до рідних берегів відняв у героя десять років. Куди тільки не заносила його доля, але він всім серцем прагнув на батьківщину - любиму Ітаку, до пенелопи і сина, через війну залишеному ще немовлям.

На протилежному березі Іонічного Моря  лежить кам'янистий берег з прекрасною рослинністю. Тут представлені сосна кримська, ялівець козацький, бузок звичайний, бузок китайський, барбарис, айлант високий, сосна чорна, ялівець віргінський, ялина колюча, ялина голуба, туя західна, карагана, ірга звичайна, пірокантус. Це той земний рай, до якого довгі роки поневірянь прагнув Одіссей, - його сонячна Ітака. А недалеко біля берега - Камінь Смерті...

... Вислухавши історію мандрів Одіссея, феакийській цар Алкиной з щедрими дарами на кращому кораблі з досвідченою командою відправив гостя додому. В дорозі Одіссей заснув, та так міцно, що не почув, як феаки його разом з подарунками перенесли на берег рідного острова і уклали на піску під деревом. Самі ж тихо віддалилися. Зате все бачив і чув владика морів. За доброту, проявлену феакамі до Одіссею, він накрив корабель своєю долонею, коли команда виводила його в зворотний шлях, і перетворив на величезний камінь. Корабель-красень став Каменем смерті всієї команди і завмер біля берегів Ітаки.

Так була справа в кінці мандрів Одіссея. А поки що воля богів всякий раз відносить його геть від батьківщини: то до велетнів, то до сирен, то до злої чаклунки, то до чудовиськ, що пожирають людей, то прямо в царство тьми, до обривистих берегів острова Льовкада.

Грецьке слово "Leuko" значить "білий". Стародавні греки вважали його кольором померлих. Біла скеля у глибокої печери прикриває вхід в Аїд, звідки немає виходу нікому. Триголовий пес Кербер несе сторожову службу там, готовий розтерзати і живих, прагнучих проникнути в царство мертвих, і тіні померлих, якщо вони спробують втекти. Хитромудрому Одіссею довелося побувати і в загробному світі, де він почув пророцтво сліпого Тіресия, що мало благополучний кінець, зустрів тінь своєї матері антиклеї, померлої від туги по сину, спостерігав муки грішників. А хвилі знов несуть його назустріч незвіданому...

Піднявшися на Верхню алею, можна помилуватися живописною долиною під назвою Звіринець, куди майже не заглядає сонце, і навіть ясним літнім днем панує легка напівтемрява. Свою назву вона одержала як мисливське угіддя. Серед трав біжить струмок - одна з річок підземного царства Кокит, похмура річка плакавши з холодною водою.

Біля підніжжя зеленого горба на алеї, в обрамленні кущів ліщини звичайної і її пурпурнолистої форми, стоїть статуя Евріпіда. Вона була знайдена під час розкопок стародавнього Херсонеса Таврійського і куплена С.Щ.Потоцким для "Софіївки". Місце її розташування в парку не мінялося з часу її установки в 1800 р. За твердженням істориків і археологів, це - (можливо) єдина в світі статуя "найтрагічнішого поета" Еллади.

Еврипід народився на острові Саламин в сім'ї заможних городян. Вперше він був визнаний драматургом-переможцем в 455 р. до н.е. Потім він ще тричі брав подібні перемоги. За все своє життя він не посідав ніякої державної посади, а служив батьківщині своєю творчістю. Ним були написані більше 90 трагедій, але в повному об'ємі до наших днів дійшли лише 17. На матеріалах стародавніх міфів їм були створені п'єси, що відобразили духовні і соціальні проблеми сучасного йому суспільства. Критично відносячись до міфології, він і богів сприймав "з позиції розуму", зображаючи їх майже завжди з самих негативних сторін. Герої ж у нього - звичні люди, які самостійно вершать свою долю відповідно до рис своєї вдачі.

У декількох кроках від статуї Еврипіда відкривається чудова панорама Нижнього ставка з фонтаном Змія і величним павільйоном Флори, який немов парить в повітрі. Береги ставка облямовані виноградом, що стелеться, амурським і дівочим пятилистковим з Північної Америки, лілейником, кущами жимолості, ожини. Особливе місце на березі цього Іонічного Моря займає високий кущ з ажурною кроною, красивим шорстким перистим листям і свічкоподібними червоними суцвіттями - торбах оленерогий. Молоді втечі своєї м'якої опушеності і будовою нагадують роги оленя. Ще одна прикраса ставка - косяк коропів, що голубляться в теплому промінні літнього сонця.

Як неможливо представити "Софіївку" без ставків, так неможливо представити ставки без птахів. Постійними мешканцями Нижнього ставка стали граціозні білі лебеді. Гордо і спокійно, немов білосніжні парусники, пропливають вони по водній гладіні, запрошуючи помилуватися красою і досконалістю природи. Лебеді - не єдині мешканці цього куточка парка. Компанію їм складають канадська казарка - гусак сіро-чорного оперення, огарі - невеликі уточки рудого кольору, і велике галасливе сімейство сірої крякви. Ці дикі качки так уподобали парк, що, відлітаючи на зиму в теплі краї, незмінно повертаються сюди, немов в рідні місця. І всі нові покоління диких качок вважають "Софіївку" своїм будинком.

У затишній кам'янистій улоговинці в тінистому гаї біля підніжжя крутого горба дзюрчить струмок, ще одна річка підземного царства Мнемосина. Води її наповнюють Джерело Пам'яті, щоб душа, що угамувала в ньому спрагу, могла запам'ятати проречений оракулом вирок. Тільки після цього вона могла потрапити в країну вічного щастя.

...Тітаніда Мнемосина, богиня пам'яті, народила Зевсу дев'ятеро дочок: прекраснолікую Каліопу, прославляючу Кліо, радісну Евтерпу, красиву Талію, що співає Мельпомену, танцюючу Терпсихору, люблячу Ерато, надихаючу Полігимнію і небесну Уранію. Голоси їх були такі солодкі і чисті, що стали вони не просто божественними дівами, але Музами. Ними були уподобані Беотійські гори Парнас і Гелікон. Часто разом з ними музичив сам Аполлон. Їх гармонійні співи і чисті голоси очаровували слух. Свій дар вони щедро переливали в душі поетів і співаків, музикантів і філософів.

Одного разу Музи співали так добре, що вся природа заворожений завмерла, перетворившися на слух. А гора Гелікон від захоплення почала рости. Але перелякані олімпійці наказали крилатому коневі Пегасу  повернути гору на землю. Удар був таким сильним, що Гелікон знов увійшла до своїх колишніх розмірів, а на місці удару забив джерело надихання Гіппокрена. От чому Пегаса і Гіппокрена і до цього дня вважають символами польоту фантазії і поетичного надихання:

В пещерах Геликона
Я некогла рожден;
Во имя Аполлона
Тибуллом окрещен,
И светлой Иппокреною
Сыздетства напоеный,
Под кровом вешних роз
Поэтом я возрос.

"Батюшкову"

А.С. Пушкін, 1815 р.

Цілюща волога не тільки надихала, але очищала і зціляла. Скупнувшися в "фіалково-темному" джерелі, Музи водили хороводи і співали чудові пісні, герої повертали собі сили і змивали мимовільні гріхи. З цією властивістю Гіппокрени пов'язано декорування джерела чашею із зміями - неодмінним атрибутом бога лікування Аськлепія. Саме змії підказали йому засіб зцілення і воскресіння. Прийнявши цей дар від свого батька Аполлона, Аськлепій передав його своїм синам Подалірію і Махаону, героям-лікарює Троянської війни, і дочкам Гигиєє, Іасо, Панакєє, іменами яких нині названі галузі медицини.

У 1851 р. п'єдестал у джерела був прикрашений невеликої мармурової статуї афродіти Анадіомени. Прекрасну з богинь найчастіше зображали те під час купання, то підготовлюваної до обмивання, то виходить з води. Вода Гіппокрени коштує того, щоб в ній викупатися: повернуться сили і здоров'я, а краса умножиться.

На крутому схилі горба пишно розрослися дерева і кущі, зелена трава зрідка рябіє кольорами. Навколо спокій і тиша. У затишному прохолодному похмурому гроті, оддалік людських очей джерело кристально чистої води наповнює невеликий басейн. Тут все готово для відпочинку вічно юного мисливця, сестри Аполлона, богині лісів, покровительки лісових мешканців Артеміди . Чистота і цнотливість цієї діви з срібним луком  втілені в самій назві цього грота - Дзеркало Діани. Освітлення грота природне, через невеликий люк в куполі. Вхід прикритий красивими гратами: горе тому, хто порушить спокій Артеміди-Діани.Вода, що наповнює басейн в гроті "Дзеркало Діани" і поступаюча в Гіппокрену, Сріблясті Струмочки, Залізну Руру і далі в місто, дійсно цілюща, відноситься до розряду радонових мінеральних вод. Ще в 1846 р. її сталі використовувати в оздоровчих цілях, влаштувавши біля входу невелику водолікарню.

На невеликій клумбі у джерела Гіппокрена чудово прижилася гостя з Японії - хоста подорожниколиста з білими ароматними кольорами. Вона погано переносить яскраве сонячне проміння, але любить тінь. І це дещо похмуре місце як не можна краще підходить для неї.

А ось і сам стреловержець Аполлон, солнцелікий брат-близнюк Артеміди, покровитель світла і мистецтв, предводитель Муз, батько Аськлепія і Орфея.

З ажурного містка над Нижнім ставком відкривається велична картина Долини Гігантів. Дикі сини Геї і Урану вступили в боротьбу із Зевсом, намагаючись звільнити скинутих ним в Тартар титанів. Битва була страшною: летіли скелі, гримів грім, виблискували блискавки. На допомогу громовержцю прийшли пятдесятиглаві, сторукі гекатонхейри Бріарей, Котт і Гиес, дочки Неминучості Мойри, багато олімпійців, і навіть герой- силач Геракл. І щастя відвернулося від Гігантів: Геракл убив Алкионея, зевс - Порфіріона, Аполлон - Ефіальта, Діоніс - Евріта, Геката - Клітія, Гефест - Міманта, Афіна - Енкилада і Паланта, посейдон - Полідора, Гермес - Іполита, Артеміда - Гратіона, Мойри - Агрія і Тоона. Останки Гігантів були похоронені, але їх буйна кров і після смерті продовжує клекотіти і випліскуватися при виверженні вулканів. Влада зевса зміцнилася, наступив спокій.

Так Людвік Метцель показав перемогу світла і добра над тьмою і варварством.

...У пошуках води і провізії Одіссей з супутниками виявився на березі острова циклопів. У печеру до одного з них, Поліфему, сину грізного повелителя морів посейдона, занесла мандрівників цікавість царя Ітаки. Одноокий велетень був не геть поласувати чужоземцями. Хитрість Лаертіда допомогла врятуватися з лап дурного циклопа. Розжареним колом вони випалили Поліфему єдине око, а самі втекли з печери. Але безрозсудні хвастощі Одіссея накликали на всю команду гнів посейдона. Тому такою довгою була подорож додому.

Грот Поліфема завершує композицію Долини Гігантів. Здалека, здається, що величезна глиба утримується лише одним невеликим круглим каменем. Може це - втрачене око Поліфема?..

Зліва від Долини Гігантів, майже непримітно, серед величезних кам'яних глиб причаїлася Харібда. Тричі в день поглинає і вивергає вона чорні води вузької протоки, на протилежному березі якої в печері мешкає жахлива Ськілла. Немає порятунку тому, хто потрапив у водоверть Харібди. На шляху додому Одіссею довелося, переживши панічний страх, двічі пропливати між цих двох чудисьок. Доля була милостива до нього - він залишився живий, потрапив до добрих феакам, які і відвезли його додому...

Зійшовши на ажурний місток, можна помилуватися грандіозним творінням природи і рук людських - Великим Водопадом. Це - не Анхель або Ніагара, його краса і пишність не у висоті або кількості вод, що скидаються. Можна годинами спостерігати яскравий блиск води, падаючої з майже 15- метрової висоти, і вслухуватися в цю чарівливу музику. У яскравий сонячний день потоки води виблискують, немов вогненна річка царства Аїда Флегетон. Під Водопадом влаштований невеликий тунель.

Від Водопаду попрямуємо на широку площу на острові Схерія, куди морські хвилі викинули зовсім знесиленого, але що не здався Одіссея. Жив там багатий, веселий, щедро обдарований всіма благами природи феакийській народ. Жив щасливо без турбот і розбратів. Посейдон, покровитель острова, нагородив їх кораблі дарма знаходити шлях в морі, не боячись темноти, бурь, туманів, гострих підводних скель і мілин. Цей блаженний острів став останнім випробуванням героя на шляху додому. Цар Алкиной привів Одіссея на Площу Зборів знатних людей до Храму посейдона, щоб гість розповів всім про свої мандри...

У "Софіївці" Храм посейдона має вид басейну з величезною гранітною вазою в центрі. У теплу пору року вона прикрашена кольорами флокса шилоподібного, хости звичайної, зеленими гірляндами винограду дівочого і невеликою пальмою. Надлишок води з басейну витікає через підземний канал Аорніта - річки завершення в підземному царстві, символізірущей почало і кінець, впадає в Стікс і потім в Іонічне Море.

...Безліч людей прийшло послухати нежданого гостя. Розсівшися на плоскому камінні і теплому піску, стали слухати його. І повідав Одіссей про війну з Троєю, про подвиги героїв, про втручання богів, про власну хитрість і необачну самовпевненість, про небезпеки, що підстерігали його самого і його друзів по дорозі назад, про похмуре царство мертвих.

Тантал і Сізіф, Улюбленці богів, удостоїлися великій честі відвідувати збори і бенкети на Олімпі. Загордившися, Тантал образив небожителів недовір'ям і брехнею, а Сізіф надумався їх обдурювати. За це були вони скинуті в Аїд. Тантал терпів там жорстоку кару, знемагаючи від спраги і голоду, мучений страхом, що нависла над головою скеля ось-ось впаде і розтрощить йому голову.

Нависла гранітна глиба вагою більше 300 тонн утримується лише в трьох(!) крапках, створюючи ілюзію хвилинного обвалення. Грот цей так і названий: Грот Танталу. Його безпеку не раз перевірила сама природа.

Сізіф же, обливаючись потом, в хмарі пилу, невпинно викочував на високу гору величезний круглий валун, який лише досягнувши вершини, всякий раз з гуркотом зривався вниз.

Поряд з Гротом Танталу стоїть Сізіфова гора.

У царстві мертвих бачив Одіссей і розпростертого велетня Тітія, що зачарувався красою Літо  і зробив замах на її честь, за що був уражений Зевсової блискавкою і скинутий в Аїд, де дві шуліки терзали його печінку.

Камінь Розпростертий Тітій лежить у Сізіфової гори.

Прогулюючись Площею Зборів, можна помилуватися і іншими куточками парка: терасою Бельвю, що відводить вгору на поляну Палиця, горою Парнас, де за часів Потоцких був влаштований Грот Аполлона. У роки військових поселень на вершині був встановлений гранітний обеліск з геральдичним орлом . Побоюючись обвалу невеликого грота під тиском монумента, це місце засипали. Парк, на жаль, втратив одну з неповторних картин "Одіссеї". Але, можливо, ще не все втрачено?

...У юності Одіссей на Парнасі полював на вепра. Звір пошкодив йому ногу, залишивши прикметний рубець. По цьому шраму стара годувальниця Евріклея і взнала в дряхлому обідранці свого вихованця після його повернення в рідний будинок.

Не одного владику морів шанували феаки. Пенорожденная афродіта була улюблена ними не менше, і храм її знаходився недалеко від Посейдонового. Адже саме Схерію божественна красуня пошанувала першу, вийшовши з морської пучини. Спочатку невеликий майданчик з двома ступенями був прикрашений вазами з кольорами. Пізніше тут була встановлена статуя Паріса, винуватця Троянської війни.

...Виріс Паріс серед пастухів, хоча і був царським сином . Відрізнявся надзвичайною красою і силою, часто рятуючи стада і товаришів від диких звірів. Так і прожив би він своє життя, задоволений долею, якби одного разу за наказом Зевса Гермес не привів до нього на суд трьох богинь: дружину Зевса Геру, мудру воячку Афіну і золотокудру Афродіту. Кожна з них бажала одержати упущене Ерідой яблуко з написом "Прекрасним". Кожна з наймогутніших пообіцяла Парісу великі дари: Гера - влада над всією Азією, Афіна - перемоги і військову славу, Афродіта - любов дочки Зевса і Леди Олени. Та була замужем за царем Спарти Менелаєм, але для Афродіти це не стояло на заваді: вона допомогла Парісу викрасти прекрасну із смертних. Так, порушивши закон гостинності, Паріс накликав біду на рідне місто і сім'ю. Тим самим збувся прогноз, що народжений Гекабой малюк спалить Трою . Відновити справедливість і допомогти Менелаю повернути дружину прийшов багато хто Ахейці, у тому числі і цар Ітаки Одіссей...

Поблизу статуї Паріса за Площею Зборів знаходиться дуже скромний грот. Це житло страшної діви з шістьма головами і дванадцятьма лапами, що хапала пропливаючих мимо мореплавців і пожирала їх. Ніколи прекрасна Ськілла відкинула всіх женихів, у тому числі і морського бога Главку. Засмучений її відмовою, звернувся він до чаклунки Кирці за любовним напоєм для своєї обраниці. Але Кирка, сама закохана в Главку, з ревнощів перетворила Ськіллу в чудовиську з собачими головами. І сховалося воно в печеру далеко на заході, на березі вузької протоки між Сіцілією і Італією. Одіссей вимушений пожертвувати шістьма веслярями з свого корабля, щоб подолати небезпечний шлях між Ськіллой і Харібдой.

Алея, підіймаючись вище, виводить на Бельведер, з якого відкривається дивний вигляд на фонтан "Змія" і Павільйон Флори. Тут знаходиться статуя Орфея, прекрасного музиканта і співака. Його мистецтво очаровувало не тільки богів і людей - природа завмирала в подиві. Своїм співом він зумів підкорити навіть правителів підземного царства і їх невсипущого вартового - пса Кербера. Спуститися ж в Аїд його примусила загибель від укусу змії його улюбленої дружини Еврідіки. Вона одна панувала в його серці, нею він жив, для неї творив. Але повернути її до життя не зумів. Персефона узяла з нього клятву не озиратися назад, чого б він не почув за спиною. Тривога за любиму виявилася сильніше, безстрашний герой обернувся допомогти - і тінь Еврідіки залишилася в Аїде навіки.

Обривистий схил Льовкадськой скелі привертає профільним портретом першого господаря парку Станіслава Щенсного Потоцкого.

Піднявшися по алеї вище, можна потрапити на видовий майданчик на вершині сусідньої скелі. У роки військових поселень тут була встановлена бронзова статуя імператриці Александри, дружини Миколи I, в образі античної богині. Статуя була дарована Романовимі "Софіївці". А з подачі Івана Осиповіча Вітта парк незабаром стали іменувати "Царіциним садом" . За радянських часів як високохудожній твір скульптора В.Шервуда ця статуя була забрана в Ермітаж.

Гуляючи тінистими алейками цієї ділянки парку, можна помріяти в покрові кущів барбарису, спірєї, гордовіни, бузки, помилуватися ялівцем деревовидним, гледічией трехколючкової, сосною чорної і сосною кримською, караганой, бузком. Серед цієї рослинної пишності знаходиться статуя Ерота . Пурхаючий пустотливий шибеник був дуже примхливий; бездумно пускаючи свої стріли, запалював він в серцях любовний пламень. Від цього вогню постраждали навіть громовержець зевс і солнцелікий Аполлон. У покарання за безрозсудність у нього відняли його чудові стріли, малюк засумував. Але любляча мати  зуміла повернути сину дорогу іграшку. Стріла любові не минула серця і самого Ерота. Він зачарувався красою і ніжністю Психєї...

У декількох кроках від статуї, над річкою знаходяться два гроти: справа - Грот Поліфема, зліва - Локетек. Король Владислав зростанням був всього 148 см, за що і прозвав Локетком. Проте хорошому політику мале зростання не перешкодило керувати країною впродовж 27 років і здійснити великі справи по об'єднанню розрізнених польських земель в єдине ціле, тим самим сприяючи зміцненню потужності держави Речі Посполитої.

Грот Локетек висічений в гранітній скелі, його єдина прикраса - проста лава і круглий стіл: велич в простоті. Але грот - прекрасне місце для відокремлених роздумів і неспішних розмов.

Між Олімпом і Оссой у Фессалії лежить відома своєю пишністю Темпейська долина, де несе свої чисті води річка Пенею. Краса природи Долини нікого не може залишити байдужим. Їй намагалися наслідувати багато художників, садівники, архітектори. У "Софіївці" Темпейська долина - тихий, затишний куточок, що навіває смуток і розташовує до роздумів над мінливостями людського життя. Її символіка пов'язана з трагічними епізодами сімейного життя Фелікса Потоцького.

...1798 рік. Станіслав звільнився від обтяжливого для нього шлюбного союзу з Юзефіної. Життя після пережитих хвилювань, знегод і небезпек, здавалося, почала налагоджуватися. Поряд з ним боготворима ним жінка, їх діти. Що підбадьорився Щенський знаходить заняття для себе: створює пам'ятник своєї любові. Він налагоджує свою господарську діяльність, не забуваючи при цьому і про тих, хто створює йому багатство: кріпосних перекладають з панщини на єдиний оброк грошима. Господар платить гроші селянам за виконану роботу.

Але доля завдала удару: Костянтин, Микола і маленька Гелена  вмирають під час епідемії 1798 р. Місцем останнього притулку цих безневинних душ став куточок в Темпейської долині, відмічений Колонній Печалі. Каскад "Три сльози" - це скорбота батьків про безповоротну втрату. Кам'яний Сплячий лев вартує їх вічний спокій...

У дерев'яного містка через річку в Темпейської долині розташована кам'яна композиція Могила Гертруди . З нею Щенсний повінчався таємно від своїх батьків в 1770 р. Розгніваний Францишек Салезій вирішив, що небажана невістка повинна відправитися в монастир, і дав розпорядження своїм гайдукам. Молоді на той час готувалися стать батьками. Наліт розбійників на Нове Село  і викрадання ними Гертруди стали жахливою несподіванкою для юного Потоцкого. І, мабуть, він спробував знайти підтримку у своїх батьків. Молоду жінку, що в дорозі зве на допомогу, накрили подушками, під якими вона і задихнулася. Тіло її скинули в ополонку, але весною обставини справи розкрилися. Батько Гертруди Яків Коморовський почав судовий процес проти Салезія Потоцкого. Дізнавшися про віроломство батьків, убитий горем Станіслав спробував звести рахівниці з життям. Врятувало його втручання камердинера. Не витримавши ганьби, батьки Фелікса в 1772 р. померли.

У 50-е роки XX століття з маєтку Шувалових до "Софіївки" були перевезені чотири бюсти античних філософів. Один з них, бюст Платона, встановлений в Темпейській долині. Алея в Долині радує око найстарішими деревами парку: дві липи, три модрини європейські, дві сосни Веймутова, дуб черешчатий, сосна звичайна, тіс ягідний, бук східний. Скільки цікавого могли б вони розповісти, якби уміли говорити?..

Завершується Темпейська долина невеликою кам'яною композицією "Природа і мистецтво", що одержала свою назву по випадковому розміщенню гранітних глиб. Валун природної форми є сусідами з тесаною чотиригранною колоною . Хто кого тут наслідує: мистецтво природи або майстерність рук людських?

У оточенні вікових сосен на гранітному п'єдесталі встановлений бюст ще одного видного філософа Еллади Арістотеля.

Нарешті з похмурої і задумливої Темпейської долини алея виходить на освітлені сонцем Єлисейські поля - чудові, радуючі око вічнозелені луги з чистісіньким повітрям. Це місце перебування тіней померлих праведників: "Зручно розташувавшися на березі прозорої річки або під деревами, співають вони веселі пісні, відпочивають або змагаються в боротьбі і гімнастичних вправах".

Лужок Єлисейських полів прикрашають дуби, бук краснолистий, гинкго дволопатевий, ялина гирляндова, вільха чорна, таксодій дворядний, клен гостролист звичайної і форми Шведлера з червонуватим листям, клен польовий з корою, що лущиться, тюльпановиє дерева, каштани, група ялин, магнолія кобус, тополя біла, дуб болотяний, верба куляста, бузок вінцевий.

Справа уздовж алеї на Єлисейських полях розташована кам'яниста долина. Гуляючи серед цих, порослих мохом валунів, легко заблукати. Це місце в "Софіївці" назване Крітським лабіринтом.

...Одіссей, не бажаючи відразу оголошувати себе і прагнучи переконається у вірності своїх домочадців, за допомогою своєї покровительки мудрої Афіни приймає образ мандрівника з острова Кріт і приходить гостем в свій будинок. Бажаючи розвіяти відчай і скорботу Пенелопи, Одіссей розказує про Кріт, його мешканців. Згадує він і могутнього сина зевса, видатного законодавця Греції, царя Кріта Міноса, за наказом якого архітектор Дедал збудував величезний палац з безліччю коридорів, залів, кімнат і переходів. "Старик-мандрівник" вселяє надію в серця зраджених йому дружини і сина розповіддю про "зустріч" з Одіссєєм перед початком походу на Ілліон і порятунку феакамі героя Троянської війни...

Серед каміння Лабіринту на фоні буяющей зелені примітний млявий остов тополі білої. Він - немов пам'ятник садівнику, що створив це ніколи жива споруда. Його називають "сімейним деревом".

Береги річки уздовж алеї прикрашені барбарисом краснолистим, багрянником, ліщиною пурпурнолістой, бузком золотистої форми, борщевіком Сосновського, белокопитником, трояндою зморшкуватою, тісом ягідним, тсугой канадської, сосною орегонськой, тюльпановим деревом, ялівцем Саржента, мікробіотою.

Над струмочком перекинута кам'яна балка - Чортовий міст - пам'ять про дружбу генералісимуса А.В. Суворова і С.Щ. Потоцкого.

Алея привела до величезної скелі червоного граніту, в якій висічений найбільший грот "Софіївки". Його зведення підтримує грубої форми гранітна колона.

...Після випробування Ськіллой і Харібдой утомлені супутники умовили Одіссея відпочити на острові Трінакрія, де паслися священні стада Геліоса. Всіх зморив сон. А на ранок, поки Одіссей ще спав, голодні матроси зажарили декілька корів, чим накликали гнів Зевса. Ледве вийшовши в морі, корабель був розбитий, вся команда поглинена хвилями. Ледве живий і зовсім знесилений, на обламанні щогли доплив він до острова Огигия. Заросли вільхи, чорних тополь і кипарисів приховували величезну печеру, вхід в яку був увитий виноградною лозою. Навколо зеленіли густі луги, дзюрчали струмки. Тут прекрасна німфа Каліпсо  вітала той, що вибрався на берег Одіссея, запропонувала рясну їжу, міцного вина і м'яке ложе. Довгі сім літ провів цар Ітаки у красуні-німфи. Одержавши наказ богів відпустити полоненого, Каліпсо дала Одіссею потрібний інструмент для споруди плоту і відпустила. На цьому ілоту він доплив до острова феаків.

У Гроті, праворуч від входу, кожен зможе побачити вислів першого господаря парку на польській мові: "Втрать тут пам'ять про нещастя і прийми щастя вічне. Якщо ж ти щасливий, будь ще щасливіше". Чи не так прекрасне побажання?

Ім'ям богині забуття Лети  названа річка в царстві мертвих, випивши ковток води якої, душі померлих забували своє минуле земне життя. З неї ж пили душі праведників після тисячолітнього перебування на Єлисейських полях, щоб забути про своє минуле існування перед поверненням на землю.

У "Софіївці" Літа тече біля підніжжя містка через річку Стікс, названої ім'ям старшої дочки Океану  і Тефіди. Ця ненависна для всіх річка витікає з Океану в Аїд обмежує його із заходу, приймаючи в себе води Ахерона, Флегетона, Кокита, Аорніта і Лети. На її березі несе свою службу Кербер. Ім'я цієї річки стало великою клятвою для смертних і богів. Ця клятва вважалася найстрашнішою і непорушнішою. Води її отруйні, але можуть дарувати безсмертя. Чим і вирішила скористатися Фетіда, мати Ахілла, героя Троянської війни.

...Прекрасна дочка Нерея німфа Фетіда полонила серця братів зевса і посейдона. Але узяти її в дружини не побажав жоден: син Фетіди повинен був стати могутніше за свого батька і повалити його з престолу. По раді Прометея вирішено було віддати її в дружини сину мудрого Еака Пелею. Герой сховався в гроті, де часто відпочивала морська богиня. Як тільки вона з'явилася, кинувся і обхватив її своїми могутніми руками . Не допомогло Фетіде її уміння перетворюватися на будь-яку дику тварину. Переможена, вона згодилася вийти заміж за Пелея. У печері Хирона святкували боги і смертні це весілля, одаровувавши наречених багатими дарами. На цьому самому весіллі і з'явилося знамените яблуко Еріди, через яке пізніше розгорілася Троянська війна.

Сама безсмертна, Фетіда намагалася і сина свого зробити безсмертним, занурюючи його в отруйні води річки Стікс і закаляя його у вогні. Застигнувши дружину за цим заняттям, Пелей відібрав у неї сина. Засмучена, кинула вона чоловіка і повернулася назавжди в морі до свого батька Нерею. Але син Ахілл все своє життя відчував турботу і ласку матері.

Грог Фетіди своїми строгими архітектурними формами нагадує вхід в античний храм. Середину Грота ніколи прикрашав бюст старого Пелея . З шумом падає вода в невеликий басейн. У 1852 р. в Гроті була встановлена статуя Венери Медіцейськой. З тих пір у Фетідіона з'явилася нова назва - Грот Венери.

Справа на лужку знаходиться статуя Аполлона Флорентінського, яка доповнює цю найживописнішу картину Елісейськіх полів.

Поряд з Фетідіоном на алеї стоїть невеликий круглий павільйон Фазанник. Виконаний він з дубових колон і інкрустований корою дуба, ясена і клена. Цей Павільйон став останньою спорудою першого архітектора "Софіївки". Всередині влаштований басейн з фонтаном. Якийсь час в Павільйоні містили фазанів. Мабуть, назву він одержав завдяки цим птахам з яскравим оперенням.

Схил алеї, що веде від Елісейськіх полів над Фазанником до Верхнього ставка, засаджений липами, під якими стелеться килим смарагдової зелені. Тут і барвінок малий з синіми кольорами, і барвінок червоний з пурпурними кольорами, і барвінок білий з крупними білими кольорами, і дюшенея з яскравими жовтими кольорами і яскраво-червоними ягодами.

Верхній ставок, найбільший з представлених в парку, розкинувся на площі 8,6 га. Він - серце всіх гідротехнічних споруд парка. Звідси вода легкою пеленою стікає по Гроту Фетіди в Стікс, біжить по Елісейськім полях і, втрачаючись серед величезного каміння Долини Гігантів, впадає в Іонічне Море. Звідси ж, через шлюзову систему вода йде підземною річкою і падає Великим водопадом знову в Нижній ставок. Береги Верхнього ставка укріплені гранітом, а його широке водне дзеркало прикрашене насипним островом, що одержав назву Анті-Цирцєї.

...Дочка Геліоса, підступна чарівниця Кирка, жила на острові Ея серед лісів в розкішному палаці. Саме на цьому острові вдалося Одіссею небагато відпочити з своїми супутниками після битви з лестрігонамі. Побоюючись раптового нападу місцевих жителів, він послав половину своїх товаришів на розвідку. Заманивши подорожніх солодкими мовами і обпоївши чаклунським напоєм, перетворює Кирка їх в свиней. Не дочекавшися повернення друзів, Одіссей відправився сам з воїнами, що залишилися. На шляху він зустрів Гермеса з чарівною травою, що відвертає всяке чаклунство. Лаертід підкорив Кирку і повернув своїм супутникам людський вигляд...

Перший співак "Софіївки" С. Трембецкий вважав, що в такому прекрасному місці, як цей острів в Чарівливому морі, не могла жити чарівниця, подібна Кирці . Цим він стверджував, що мистецтво у всіх його проявах ушляхетнює людину.

У роки військових поселень Острів був сполучений з берегом дерев'яним мостом і прикрашений восьмигранним Рожевим павільйоном з чудовою лепніной, виконаним за проектом А. Штакеншнейдера.

В даний час відновлена поромна переправа на Острів Любові, яку користувалися ще за часів перших господарів парку.

Береги Чарівливого моря (Верхнього ставка) і Острів Анті-Цирцєї прикрашені різноманітною рослинністю: сосна кримська і цілі куртини ліщини деревовидної, горіх маньчжурський, горіх чорний і горіх сірий, оксамит амурський, черемха пізня, горобина шведська, горобина Мужо, липа повстяна, бундук канадський, катальпа бігнонієвідная, модрина європейська, вільха сіра, верба плакуча, кущі бузку, бузки і спірєї.

У Амстердамського шлюзу на Верхньому ставку завжди шумно, багатолюдно, весело. Тут бере свій початок підземна річка, що сполучає Верхній і Нижній ставки. Катання по цій річці - невід'ємна частина прогулянки по парку. У "Софіївці" цей канал одержав назву Ахеронт - річка скорботи і печалі в похмурому царстві Аїда. По ній брудний і сварливий старий Харон переправляв душі померлих. Брав перевізник в свій човен лише тих, хто заплатив обол. Інші ж бродили між світом життя і небуття, не маючи нагоди знайти спокій ні на землі, ні під землею.

Ахеронт в "Софіївці" - щонайдовша штучна річка Європи, її довжина складає 223 м. На всьому протязі каналу в зведенні влаштовані чотири люки, за допомогою яких забезпечується освітлення і провітрювання. Стіни каналу до води сухі. Геніальність Л.Метцеля в розрахунку вибору відстані вигинів каналу, довжини ділянок між люками забезпечила абсолютна відсутність протягів. Чи це не турбота про здоров'я гостей парка?

Тихо погойдуючись, човен випливає на овальній форми Ахерусийськоє озеро, береги якого обрамлені гранітом. Тут віє тишею і спокоєм, не пробіжить хвиля, не сплескає риба, рідкісний промінець сонця ледве ковзне по поверхні і втече. Вода не рухається, немов завмерла. Тому це озеро іноді називають Мертвим.
По підземному каналу надлишок води Ахерусийського озера поступає у фонтан "Семіструйка"; вилившися, наповнює тут же невеликий басейн і, увібравши в себе води Мнемосини, впадає в Нижній ставок. Звідси ж, з Ахерузи, вода потрапляє на Великий водопад, пройшовши величезними ступенями Каскаду.

Каскад - символ очищення від тягаря гріхів перед вступом на Острови Блаженних, райське житло праведних душ. По віруваннях стародавніх еллінів, на кожному ступені такого чистилища в потоках вогненної води змивався друк одного з тяжких гріхів. Досягнувши останнього ступеня, чиста душа підносилася до вічного життя.

Недалеко від Амстердамського шлюзу на лужку встановлений ще один бюст - Сократа.

Англійський парк був розбитий під керівництвом Василя Пашкевіча в 1890-1891гг., коли він викладав в Головному училищі садівництва і завідував парком. Саме з робіт В. В. Пашкевіча в "Софіївці" почалася дослідницька робота по інтродукції деревних рослин, що одержала широкий розвиток і перетворила парк на крупний науковий дендрологічний центр.

Територія Англійського парку, площею 2 га, всю покрито мережею доріжок з метою якнайповнішого огляду безлічі екзотичних рослин. На цій невеликій площі виростають більше 100 видів і форм: голуба ялина колюча; туя західна і її колонновідная форма; дуб червоний і дуб залізний; липа американська і разнолістая; гинкго дволопатевий і модрина європейська; клен гостролист і його садова форма Шведлера; каштани і катальпи; гледічия трехколючковая і айлант високий; робінія і бундук канадський; тіс далекосхідний і оксамит амурський; софора японська і клен Гингала; глід м'якуватий і барбарис Турнберга; форзіция що поникнула, снежноягодник білий і кораловий і ще багато інших цікавих представників царства Флори. З боку Верхнього ставка Англійський парк обмежений широкою дорогою, обсадженою сторічними липами.

З другого боку він примикає до Партерного амфітеатру. За часів Потоцких це місце було парадним входом в парк. Створювався він в регулярному стилі і органічно був пов'язаний з оранжереями. У верхній частині Амфітеатр прикрашають стрижені газони, обрамлені самшитом, шовковицею плакучої форми і різними сортами поліантових троянд. Серпантинові доріжки і заповнені кольорами  клумби спускаються до фонтану "Семиструйка".

Число і Слово... Математика і Поезія... У давнину ці поняття людьми не розділялися, мир сприймався ними як єдине ціле. Стародавні греки вірили, що мудрий Прометей, протегуючи людському роду, винайшов для них числа - символ розвитку цивілізації. За словом елліни прагнули побачити число, представляючи поезію і мистецтво у вигляді особливого роду математики. На їх думку, суть краси криється у внутрішніх числових відносинах. Одне з таких чисел, універсальна "магічна сімка" характеризувала загальну ідею всесвіту, постійну величину при описі світового порядку, єдину цілісність і взаємозв'язок протилежностей, досконалість і постійність, аналіз і демонічні сили. Число 7 - це число днів тижня і кількість кольорів спектру, це число музичних тонів, основних запахів, це повне число пантеону богів (Зевс, Гера, Посейдон, Деметра, Аїд, Арес, Гестія) і героїв міфопоетічеськіх оповідей.

Символіка фонтану "Семіструйка" зв'язана, мабуть, з семикратним рухом підземної річки Стікс в царстві Гадеса, її семи втіленнях під час руху. На першому крузі вона - Стікс - Ненависна, на другому - Літа - Забута, на третьому - Кокит - Стенаюча, на четвертому - Аорніт - Нескінченна, на п'ятому - Мнемосина - Пам'ятаюча, на шостому - Ахеронт - Скорботна, на сьомому - Флегетон - Вогненна:

"Семіструйка" своїми легенями, ніжними, немов повислими в повітрі, павутинами води проганяє геть всі сумні думки, навіяні такими похмурими іменами головної річки Аїда. Тут приємно посидіти на лавці, помріяти, дивлячись на прекрасну картину Партерного амфітеатру, або просто відпочити. Перед фонтаном встановлена біломармурова статуя старої людини, що намагається сховатися хітоном.

...Багато різних думок долало Одіссея на шляху додому: хто його зустріне, як його приймуть, з ким розділить він радість повернення і гіркоту втрати друзів. Перетворений Афіною в дряхлого старого, ніким не впізнаний, окрім старого пса Аргоса, вступив Одіссей в свої володіння. Тут, на рідних берегах, йому згадалося все: і народження телемаха, і швидкі збори на війну, і страшні битви біля стін Трої, і довга дорога додому...

Саме таким зображений тут цар Ітаки - жебраком, що одряхлів, мандрівником, що просить притулку і співчуття.

Група учених Кримської астрофізичної обсерваторії на початку 70-х років XX в. побувала в парку. Затишна і світла "Софіївка" підкорила їх серця. І відкрита 19 липня 1971 р. астрономом цієї обсерваторії Б.Бурнашевої мала планета Сонячної системи №2259 "одержала назву на честь Дендрологічного парку Софіївка".

"Увійшовши до "Софіївки", не вийшов би вічно" - сказав один з відвідувачів парку. Важко утриматися, щоб не повторити ці слова знов і знов.


    фейсбук