Вирівський зоологічний заказник місцевого значення площею 214,9 га знаходиться у Білопільському р-ні. Це — досить типова для регіону ділянка заплави р. Вир. Тут наявна досить велика водойма, оточена заростями очерету та комишу лісового. Далі до берега йде смуга трав’яного болота, в якій переважають осоки — гостра, гостровидна, омська, а також лепешняк великий. По краю смуги — зарості дягелю лікарського, малопоширеної цінної лікарської рослини, а також маточника болотного, характерного для боліт Лівобережжя. В менш зволожених місцях знаходяться луки з переважанням дрібних осок і участю таких типових для торф’янистих лук видів, як жовтець їдкий, герань лучна, ситник членистий, коронарія зозуляча. На таких ділянках зростає па-льчатокорінник травневий — лучно-болотна орхідея, занесена до Червоної книги України.

Серед птахів у заказнику переважають навколоводні та водоплавні види. В заказнику існує невелика (близько 10 гнізд) колонія сірих чапель, яка розташована на краю водойми — гнізда збудовані на розкиданих серед заростей очерету вербах. Поодиноко в цих же заростях мешкає ще один вид чапель — бугай. Хара-ктерними видами болотного високотрав’я, яке охоплює водойму, є лиска, курочка водяна і очеретянка велика. На ділянках водойми, що межують з луками, трапляються очеретянка лучна і вівсянка очеретяна, а в місцях, де є окремі чагарники — синьошийка (найближчий родич соловейка). На лучних ділянках мешкають чекан луговий, плиска жовта, а також кулики — травник, чайка, веретенник великий. Частими гостями лук є лелеки білі, що гніздяться в сусідніх селах. Із водоплавних птахів, крім вже згаданих лиски і курочки водяної, в межах заказника оселяються норець великий і качки — чернь червоноголова та чернь чубата. На деревах, що зростають навколо водойм, гніздяться дрізд-чикотень, іволга, шпак та декілька інших видів птахів.

Серед ссавців на території заказника виявлені лисиця звичайна, ондатра, ласка, із плазунів — вуж звичайний, із земноводних — жаба озерна, кумка червоночерева, ропуха зелена.

В цілому, заказник є добре збереженою ділянкою заплави із значним різноманіттям екотопів і досить багатою фауною птахів.

 


    фейсбук