У Кролевецькому р-ні на захід від с. Ленінське знаходиться ботанічний заказник місцевого значення "Ставище", який займає частину погорбованого лісового масиву Кролевецького лісництва загальною площею ЗО га. По одному із ярів вздовж західної межі заказника протікає струмок, який бере початок у верхній частині масиву із підземного джерела. Основні площі тут займають світлі соснові ліси.

На більш високих місцях зростають соснові ліси, в трав’яному покриві яких переважають злаки. Часто в цих лісах добре розвинений м’який килим із зелених мохів. На більш знижених ділянках серед сосен знайшли собі притулок берізки. Тут же можна зустріти і кущі крушини ламкої. На досить освітлених місцях привертають увагу куртини суниці лісової. Поруч зростають пахучка звичайна, сухоцвіт весняний, зіновать руська, інколи домінує орляк. Тут також можна зустріти такі бореальні види, як грушанка мала та ортилія однобока.

В заказнику є ділянки, де разом з сосною зростають дуби та в’язи, а в підліску-ліщина та бузина чорна. В трав’яному покриві таких лісів переважають папороті — щитник чоловічий та безщитник жіночий, до яких домішується щитник шартрський. Тут же можна зустріти рідкісний для Сумщини вид папоротей — щитник австрійский.

В заказнику трапляються зарості малини, в долині струмка-вільхові та тополеві ліси. До вільхи зрідка домішується в’яз. В трав’яному покриві переважають комиш озерний та осока гостровидна. Можна зустріти такі вологолюбні види, як вех широколистий, череда поникла, вовконіг європейський. В цих лісах можна побачити трав’янисту ліану-паслін солодко-гіркий з червоними плодами. В цих заростях піднімає свої фіолетові квіти в суцвіттях-завитках цілюща рослина — живокіст лікарський.

У тополевому лісі поруч з тополею чорною (осокорем) можна зустріти досить могутні дерева верби білої, а також поодинокі в’язи. В підліску зростає свидина кров’яна, яка особливо виділяється восени, коли її листя стає кар- міново-червоним. В трав’яному покриві переважають кропива та розхідник звичайний. Тут також можна зустріти різні папороті, а серед злаків зростають костриця велетенська та куцоніжка лісова.

Фауна заказника представлена, головним чином, лісовими, в меншій мірі — гідрофільними видами, що трапляються біля струмка. Серед великих ссавців можна назвати кабанів, пориї яких є на лісових галявинах. З хижаків зустрічається лисиця та лісова куниця, з комахоїдних — кріт. Серед птахів відмічені чорний та співочий дрозди, велика та блакитна синиці, болотяна гаїчка, великий строкатий та малий дятли, ворон, сойка, повзик, підкориш- ник, зяблик, вівчарик-ковалик, канюк. З земноводних у струмку найбільш численними є озерні жаби, серед яких зустрічаються величезні екземпляри (до 30 см), більш характерні для великих річок та водосховищ Дніпровського каскаду. Також в заказнику зустрічається рідкісна для області жаба — звичайна квакша.

Заказник "Ставище" — добре збережена лі-сова ділянка з типовими для Сумщини флорою і фауною.

 


    фейсбук