«Скелеподібне оголення верхньої крейди»

 

Ця геологічна пам'ятка природи розташована біля с. Білокузьминівка Костянтинівського району. Площа — 0,35 га. Створена з метою збереження мальовничого відшарування верхньої крейди.

Ще здалеку, на фоні літнього блакитного неба вид-ніється крейдяна гора. Зі східного краю вона обривається вертикальними біло-сірими скелями, що нагадують руїни грандіозного замку. І чим ближче ми підходимо до скельних оголень, тим вони величніші. Вирізьблений природою колос підіймається більш ніж на 25 метрів над луговою заплавою невеличкої степової річки — притоки Казенного Торця.

Як геологічне утворення оголення скелі складаються з крейдяних порід, які формувалися близько 90 млн років тому. У крейдяних породах трапляються залишки древніх морських організмів, а також прошарки кременю. Останній формує округлі стяжіння (конкреції) та жовна іноді досить великих розмірів. У стяжіннях зрідка можна зустріти гніздо золотисто-жовтого мінералу з металічним блиском — марказиту (сульфід заліза). В епоху неоліту такий кремінь був головною сировиною, з якої прадавня людина виготовляла знаряддя виробництва та зброю.

Рослинність на цій ділянці своєрідна. Якщо скелі й оголення зовсім: вільні від неї, то па осонні зустрічаються переважно представники ксерофільиих і напівксерофільних рослин, характерних для посушливої місцевості.

 


    фейсбук