Квак (Nycticorax nycticorax) - птах трохи більший за сіру воро­ну, з великою головою, від­носно короткими ногами і дзьобом. У дорослого птаха навесні і влітку на потилиці кілька довгих білих вузьких пер. Верх голови, плечові пера і спина чорні з метале­вим синім блиском. Шия, кри­ла й надхвістя попелясто-сірі. Лоб і низ тіла білі. Дзьоб чорний, ноги рожеві або жов­ті, очі червоні. Коли птах сидить, голову втягує в плечі. Забарвлення верху тіла у мо­лодого буре, з вохристими трикутними плямами на спині й крилах. Низ білуватий, з темними поздовжніми пляма­ми. На потилиці довгих пер немає.

Злітає раптово, майже вертикально. Летить повільно, легко й плавно, з дуже втяг­нутою шиєю і витягнутими ногами. Найбільш активний ввечері і зранку (до сходу сонця). Вдень сидить на дере­вах або ховається в очереті.

Звуки - «квак, квак, квак» (частіше чутно його в сутін­ках). Потурбований дорослий птах під час насиджування пташенят подає голос «кво- кво-кво».

Оселяеться на боло­тистих місцях з дерев'янис- тою рослинністю або у плав­нях річок. В Україні гніз­диться по всій території, крім гірських районів Карпат і пів­денно-східних степових прос­торів (на півночі - рідкісний).

Перелітний птах. У м'які зими окремі особини зимують у дельті Дунаю.

 


    фейсбук