Колись у сиву-сиву давнину мандрували Україною кочові племена — скіфи. Залишилися після них у степах так звані «скіфські баби» — витесані з каменю фігури, що нагадують людей. Усі, хто йшов неподалік, чи то  було  веселе  козацьке військо, чи стомлені чумаки, чи просто випадкові перехожі, у захваті милувалися їхньою красою. По -любилися «скіфські баби» й хижим птахам, зокрема степовим орлам. Могутні володарі степів охоче відпочивали на них.

Орлиний політ: старий птах вище, а нижче зображено орла у перший рік ного життя.

Давно то було... На превеликий жаль, майже не побачиш тепер в Україні степового орла. Люди зруйнували дикі степи, зникли ховрахи, що слугували основною їжею цьому птахові. Орли більше не виводять у нас пташенят, лише зрідка залітають здалеку в рідні місця своїх предків. Щоправда, в лісах можна зустріти інших   орлів,   наприклад, підорликів, та зовсім інші представники гордого племені. Але орел назавжди залишився в народній уяві як взірець гордості,  величі й сили!

Та хочеться сподіватися, що степовий орел таки колись повернеться в Україну. Лише від ставлення людини до всього, що її оточує, залежить майбутнє птахів, які стали рідкісними.

 


    фейсбук