Найвіддаленіше від обласного центру село на півдні Тернопілля розташоване в тому місці, де зливаються Збруч та Дністер.

Виникло воно на місці фортеці, яку зусиллями Польської Корони спорудили тут на противагу туркам, котрі засіли в Кам'янці. На брамах - пам'ятні дошки польською мовою, з яких дізнаємось, що раніше воно називалось Окопи Святої Трійці і збудовані в 1692 р. Станіславом Яблуновським, коронним гетьманом Польщі.

Креслення фортеці виконав київський воєвода Марцін Концкий.

Донині збереглися високі земляні вали, які об'єднують урвисті береги Збруча і Дністра. А посеред них - дві вТздні муровані брами - львівська та кам'янецька.

Річка Збруч протягом століть розмежовувала різні держави. До 1914 р. тут проходив державний кордон між Російською імперією і Австро-Угорщиною.

Після завершення першої світової війни ситуація змінилася. З 1921 р. по ріці Збруч проліг кордон між Радянським Союзом і Польщею, а по Дністру - з Румунією. Тоді селяни казали, що півень в Окопах співає на три держави. Сьогодні тут межа Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей. Під'їжджаючи

до мосту через Збруч, сьогодні можна знову побачити пам'ятний знак„Півень, що на три держави піяв", який було відновлено в 2002 році.

На цьому знайомство із Тернопільщиною закінчується. Сподіваємось, що наш путівник допоміг зорієнтуватися серед безлічі інформації і якнайкраще спланувати свою мандрівку.


    фейсбук