Чинадійовський замок, XV-XVIIcm.

В центрі селища Чинадійово (до 1944р. Сент-Міклош) збереглась цікава середньовічна пам'ятка - замок, який по своїй архітектурі не має аналогів у Закарпатті. Перша згадка про замок зустрічається в документах XlVcm. Будівля яка збереглася відноситься до XVcm. Замок будувався як резиденція власника чинадієвської домінії магната Перені. Збереглися і давні підземні приміщення. Замок збудований як прямокутна в плані споруда з масивними стінами без декору, двома круглими триярусними баштами по кутах. По периметру, над високими вікнами другого поверху, розташовані стрільниці. У стратегічному значенні замок був дуже добре укріплений. Оборонні фортифікаційні споруди складалися із земляних валів і ровів. З півдня замок був захищений річкою Латорицею. В 1657р. був сильно зруйнований польськими військами князя Аю б о мирського. Згодом відбудований. З часом замок втратив своє стратегічне значення, але під час антигабсбургської війни 1703-1711рр., після поразки повстанців, до замку відступив вождь повстанців Ференц II Ракоці. В 1728р. імператор Карл IV подарував замок разом з домінією архієпископу Майнцському, графу Аотару Францу Шенборну. Пізніше навколо замку був розбитий парк. Згодом замок використовувався як в'язниця.

 

Упродовж своєї багатовікової історії замок багаторазово перебудовувався та реставрувався. Найбільш суттєвими були реставраційні роботи у 1734 і 1839рр., в результаті яких замок набув сучасного вигляду. Цікаво що під час реставраційних робіт у 1839р. робітники знайшли замурований скелет в стінах замку.

 

У другій половині ХХст. замок прийшов у запустіння, але знайшлись поціновувані історичних та архітектурних пам'яток, які, при участі угорських меценатів, взялися відродити цікавий середньовічний замок.

 


    фейсбук