Замок графа Шенборна, ХІХст.

Мисливський замок Шенборнів розташовано на південому схилі лісистих гір в урочищі Берегвар. У1726р. імператор Карл VI подарував мукачівсько-чинадійовське володіння архієпископу Шенборну. Власники володінь, графи Шенборни, часто приїжджали на полювання та відпочинок, тому у 1890р. в урочищі Берегвар, на місці старого дерев'яного замку, збудували новий кам'яний замок-палац у стилі неоренесансу, який уособлює календар: кількість веж відповідає кількості місяців у році, кількість димарів - кількості тижнів, кількість вікон - кількості днів.

Сім основних входів, як днів у тижні. Досконало прорахована система опалення (обміну повітряних потоків) дозволяла перебувати тут в комфортних умовах цілий рік. Проектував замок архітектор З.Грессерсон. В цей час було модним будувати палаци та замки у французькому ренесансовому стилі.

Замок прекрасно виглядає з усіх боків, знаходиться у центрі, так званого, англійського парку, в якому росте понад 40 видів рідкісних рослин. Є тут і озеро, обриси якого раніше повторювали контури Австро-Угорської імперії. В мисливському замку бенкетувала родина графів Шенборнів зі своїми численними гостями, які з'їжджалися сюди майже з усієї Свропи. їх приваблювала мальовнича природа, ліси, багаті на різноманітну дичину. Серед мисливських трофеїв були рідкісні представники тваринного світу: карпатський олень, ведмеді, дикі кабани, лисиці, кози.

Графи Шенборни володіли навколишніми землями 216 років (1728-1944). Після визволення Закарпаття, садиба графа Шенборна була націоналізована і перейшла у власність держави.

Свідченням того, що замком володіли графи є фамільні герби, що залишилися на стінах, на яких зображені карпатські гори, леви, і навіть наші легендарні квітки - едельвейси.

У 1946р. тут заснований санаторій "Карпати". Сьогодні у ньому мають можливість покращити своє здоров'я тисячі наших співвітчизників і зарубіжних гостей.

 


    фейсбук