Формально нежиле місто Іванківського району, розташоване на підвищених правих берегах рік Прип’ять і Уж Це одне з найстаріших міст Придніпров’я, перша літописна згадка про яке відноситься до 1193 р.

У другій половині XV ст., коли ці землі контролювало Литовське князівство, по сусідству із Чорнобилем був побудований замок, відокремлений від поселення глибоким ровом, що зберігся дотепер. Після реконструкції замку на початку XVI ст. і перетворення на добре укріплену і важкоприступну фортецю місто стає повітовим центром. З об’єднанням Литви і Польщі в Річ Посполиту в 1569 р. Чорнобиль стає польською вотчиною і одержує статус містечка. До соціальних утисків місцевого корінного населення додаються і релігійні. В 1600 р. тут зводиться костел, засновується домініканський монастир, а православна громада переслідується за виконання своїх культових обрядів. XVII—XVIII ст. ознаменувалися низкою бунтів і актів непокори, які в цілому порівняно легко придушувалися місцевою владою.

Після входження до складу Російської імперії в 1793 р. Чорнобиль втратив свій адміністративний статус і став заштатним містечком Київської губернії. Впродовж наступного століття воно поступово розвивається, досягши свого розквіту на рубежі ХІХ-ХХ ст. Судноплавство, рибальство і городництво були основними заняттями мешканців Чорнобиля, яких тоді в містечку налічувалося близько 17 тис. — максимальна кількість за всю його історію. Напередодні Великої Вітчизняної війни в 1941 р. містечко одержує статус міста, а рівно через 45 років назва Чорнобиль стала всесвітньо відомою. Геростратова слава дісталася йому не зовсім справедливо, бо найбільша аварія в історії світової атомної енергетики відбулася зовсім не в Чорнобилі, а у місті Прип’ять, що розташоване майже за 20 км на північний захід.

У радянські часи існувала практика присвоювати атомним станціям назви регіонів, де вони розташовані — Запорізька, Хмельницька, Рівненська і тд. АЕС. Але розташовану в Київській області АЕС не стали називати на честь столиці України, а використали ім’я районного центра, на території якого вона знаходиться. Заради справедливості слід зазначити, що в роки, які минули після аварії, Чорнобиль повністю надолужив топоніміко-географічну неспра-ведливість, перетворившись на центр координації дій з ліквідації аварії і управління післяаварійною історією атомної станції і 30-кілометровою без-людної зоною навколо неї. Назва Чорнобиль стала загальною і настільки відомою, що за нею довгі роки в усьому світі ідентифікували нову незалежну пострадянську державу — Україну. Відвідати нинішній Чорнобиль можна тільки за спеціальною перепусткою або з екскурсією, що організовується з Києва.


    фейсбук