Місто обласного підпорядкування, розташоване за 30 кілометрів на схід від Донецька. Основним перевізником пасажирів у місті виступає ВАТ «Харцизьке АТП 11414», на балансі якого 48 одиниць автомобілів. Автотранспорт здійснює перевезення пасажирів за 15 маршрутами, у тому числі 3 місцевого зна-чення і 12 — приміського.
Назва міста виникла від татарського — «харциз» (вільна людина). Засновано Харцизьк у 1869 році, коли під час будівництва Курсько-Харківсько-Азовської залізниці виникла станція Харцизьк. У 60-і роки XIX століття біля станції почали видобувати вугілля. З кінця 90-х років XIX століття у місті Харцизьку працювали механічний, котельно-механічний (з 1914 року — трубний) і цегляний заводи. У 20-40-і роки XX століття були побудовані сталедротово-канатний завод і Зу- ївська ГРЕС.
У Харцизьку найкращі умови для інвестицій у промисловість. Створенню нових промислових підприємств сприяє те, що Харцизьк — великий транспортний і залізничний вузол (на Донецьк, Ростов-на-Дону, Луганську область, у Харків та ін.). Місто забезпечене енергоресурсами, має великий інженерний потенціал, кваліфікованих робітників у різних галузях (машинобудування, металургія, енергетика, транспорт, вуглевидобуток та ін.), розвинену промислову інфраструктуру.
Інший напрямок — інвестиції у вже існуючі унікальні виробництва. Так, недавно була проведена масштабна реконструкція на ВАТ «Силур». В 2004-2005 роки був побудований завод з переробки побутового сміття (ТОВ «Укрекологія») загальною вартістю 47 мільйонів гривень. У 2006 році на ВАТ «Харцизький трубний завод» введені в експлуатацію дві нові виробничі лінії (інвестовано понад 100 мільйонів гривень). Розроблено проект зі створення в місті унікального виробництва кольорових лігатур вартістю понад 3 мільйони гривень.
Реконструкція житлового фонду й будівництво нових будинків на даний час — один із найперспективніших інвестиційних напрямків.
Велику зацікавленість для туристів викликає і регіональний ландшафтний парк «Зуївський» з унікальним рослинним і тваринним світом. Біля скель Зуй-Гори знаходиться база підготовки альпіністів. На берегах річок Кринка й Ольхова розташовані дитячі оздоровчі табори «Барвінок», «Супутник», «Зірочка», де щорічно відпочивають сотні дітей. Мальовничих природних місць відпочинку багато і в місті: лісові масиви, береги рік і ставків, Зуй-Гора. Інвестиції в рекреаційні зони Харцизька є досить перспективними.
У Харцизьку розташовано 19 дошкільних навчальних закладів, 23 загальноосвітні школи, 3 заклади професійно-технічної освіти, 2 філії вищих навчальних закладів. Працює притулок для неповнолітніх, спеціалізований інтернат, 8 лікарських установ на загальну кількість 774 лікарняних ліжка; 2 амбулаторно-поліклінічні установи, 3 станції швидкої допомоги.
Культурно-мистецькі інтереси міста задовольняють 4 установи культури клубного типу, 5 бібліотек, музей історії міста Харцизька, 3 плавальних басейни, 4 стадіони, 77 спортивних майданчиків, 39 спортивних залів.
Розвинена промислова й соціальна інфраструктура Харцизька, транспортні артерії, наявність у місті територій, зручних для розміщення промислових, соціально-культурних об’єктів, відносна дешевизна нерухомості, землі, близькість обласного центру — усе це сприяє розміщенню на території міста компаній, холдингів, корпорацій, державних і комунальних підприємств. У місті є території, зручні для розміщення великих торгових комплексів, складських приміщень, автостоянок, телекомунікаційних споруд, готелів, мотелів, ресторанів тощо. Вільні площі дошкільних і шкільних закладів готові до розміщення філій вузів. Перспективним є інвестування агропромислового комплексу, тому що понад 3 тисячі гектарів колишнього радгоспу «Зуївський» пустують. Близькість кордону з Російською Федерацією сприятиме розвитку прикордонної торгівлі, митного бізнесу.


    фейсбук