Назва Рокитного має “рослинне” походження і пов’язана з рокитою – так звуться деякі рослини родини вербових, які ростуть переважно у вигляді куща. Однак Рокитне – це не рідне, так би мовити, ім’я селища. Після свого виникнення (80-ті роки XIX століття) і до 1922 року воно звалося Охотникове, тому що прізвище Охотник або Охотников мав власник землі, на якій бельгійські промисловці відкрили скловарне виробництво, навколо якого і розбудовувалось поселення.

Крім селища міського типу Рокитне, в Рокитнівському районі існує ще й село з такою ж назвою, але воно відоме з 1545 року. Село Рокитне є також у Костопільському районі, а окрім цього – у Львівській, Харківській (по два), Житомирській, Полтавській, Сумській, Хмельницькій, Чернівецькій та Чернігівській областях (по одному). В Київській області, окрім села Рокитне (Яготинський район), існує ще й смт Рокитне, яке, подібно до нашого, теж є районним центром.

Це місто є чи не наймолодшим в області (за винятком, звичайно ж, Кузнецовська, який побудовано в 1977 році). Виникло воно у 1885 році й спочатку було звичайною залізничною станцією на лінії Рівне-Лунінець, але в 1902 році через цю станцію провели ще одну залізничну гілку Київ-Ковель, і Сарни із звичайного полустанка перетворилися на залізничний вузол, поступово розрісшись до розмірів міста.

Назву ж свою Сарни одержали від сусіднього села, котре, на думку дослідників питання, назване було так на честь диких кіз – сарн (серн), які нібито колись тут водилися у досить великій кількості. Однак, відкривши будь-який енциклопедичний словник, можемо прочитати, що серна (сарна) мешкає “в горах Європи та Малої Азії”, а Сарни, наскільки відомо, від гір знаходяться на досить значній відстані. Щоправда, ця тварина у наших лісах колись таки водилася. Крім нашої області, де є аж двоє Сарн (місто та село поблизу нього), села з такою ж “козячою” назвою є в Яворівському районі Львівської області та Монастирищенському районі Черкаської області. В Україні також можна надибати населені пункти зі схожими назвами: Сарники, Сарнів, Сарнівка, Сарновичі

Олександр Панасенко


    фейсбук