Радивилів – єдиний з райцентрів Рівненщини, якого зачепив потяг радянських адміністраторів до перейменувань: за часів перебування України у складі СРСР це містечко мало горду та претензійну назву Червоноармійськ, хоча та Червона Армія в ньому бувала хіба що проїз-дом: то на Захід, то на Схід. Та що поробиш, спіткала цей населений пункт така халепа, адже свою історичну назву він отримав від прізвища одного з найбільших магнатських родів свого часу – князів Радивилів. Цей князівський рід походив з Великого князівства Литовського і вів свою історію з XIV століття.

Згодом Радивили поширили свій вплив на територію Польщі, оскільки перебували в близьких родинних стосунках з польськими магнатами, та України, яка в середньовічні часи в більшості своїй теж була польським регіоном. З кінця XVIII століття, коли Річ Посполита як самостійна держава припинила існування, цей рід розділився на дві гілки: прусську та російську. Нащадки славного як гарними ділами, так і негативними вчинками роду князів Радивилів живуть і в наш час.
От саме через те, що Радивилів завдячує своїм народженням та ім’ям цим литовським багатіям, і судилося йому бути за радянських часів перейменованим. Де ж це бачено, щоб місто в країні, яка будує світле майбутнє, носило назву якихось феодальних експлуататорів! Хоча, якщо дотримуватись логіки функціонерів колишньої КПРС, слід було б перейменовувати і Київ, адже напівлегендарний Кий теж був таким-сяким князем, а отже, і поневолювачем простих смердів та холопів.

До речі, окрім цього райцентру, більше в Україні населених пунктів, назва яких була б пов’язана з родом князів Радивилів, не існує.

Олександр Панасенко


    фейсбук