БОЖОЇ МАТЕРІ ПОЧАЇВСЬКОЇ ІКОНА - святиня Почаєва, одна з найвідоміших чудотворних ікон України. Малий поясний образ Матері Божої з Ісусом. Марія тримає Дитятко на правій руці, голі ступні його торкаються лівого передпліччя Матері, в лівій руці якої - біла хустинка. Малий Ісус сперся лівою рукою на праве плече Марії, а правою - благословить. Дитятко притиснуло голівку до обличчя Матері, котра схилила голову до сина; над головами Богородиці й Ісуса - німби у вигляді зірочок. За церковними переказами, перший монастир на Почаївій горі побудував І. Туркул, якому 17 квітня 1198 з'явилася Пречиста Діва.

Монастирська хроніка згадує ще й другу з'яву: 1261 Божу Матір бачили на скелі монах та вівчарі (один із них називався І. Босий). Богоматір залишила на скелі відбиток стопи (слід правої ноги). 16 ст. Почаївська гора була власністю родини Гойських. А. Гойська, жила поблизу в замку Орля (Вірля) і зберігала у каплиці ікону Божої Матері, яку подарував їй грец. митрополит Неофіт. Її брат Пилип, сліпий від народження, молився перед іконою і прозрів. 1597 за дозволом єпископа образ урочисто перенесли до монастирської церкви. Згодом на місці, де був відбиток стопи Богородиці, шляхтичі Домашевські збудували новий монастир і церкву Пресвятої Трійці. Від 1661 почали записувати чуда Б. М. П. і. Найбільше з них - порятунок Почаївського монастиря під час нападу турків і татар

23 липня 1675. Папа Климентій XIV грамотою від 1 травня 1773, посилаючись на комісію, яка 1770 під кер. єпископа С. Рудницького-Любінського перевірила правдивість чуд, доручив урочисто коронувати чудотворну Почаїв. ікону. Корону переслано з Риму, а коронацію звершено на всецерковному святі з участю понад тисячі священиків і бл. 100 тис. прихожан на Різдво Божої Матері.

Н. Шподарунок.

 


    фейсбук

    Останні матеріали