КАПЛИЦІ: 1) Біля села Горбанівки Полтавського району. Збудована М. М. Летуновеьким у пам’ять про врятування імператора Олександра III і його сім’ї, поїзд яких зазнав аварії на залізниці 17.Х 1888. Не збереглася.

2) У селі Жуках Полтавської області. Споруджена 1881 за проектом художника Волкова в пам’ять про імператора Олександра II, вбитого того ж року народовольцями. Мурована, мала в плані 4 Х 4 арш. та 13 арш. висоти. Була увінчана банею з восьмикінцевим хрестом, закріпленим мідними ланцюгами. Не збереглася.

3) У Полтаві. Споруджена 1883 за проектом архітектора Ф. Животовського на розі вулиці Протопопівської і Кузнецької (тепер Котляревського і Пушкіна) в пам’ять про царя Олександра II. Мурована, восьмигранна в плані, стіни завершували закомари, кути було оздоблено пілястрами тосканського ордена, увінчувалася наметом з маківкою.

4) У Полтаві. Збудована 1911–1914 на честь зустрічі представників Полтавської губернії х російським імператором Миколою II під час урочистостей 1909 з нагоди 200- річчя Полтавської битви. Проект – студента петербурзького Інституту цивільних інженерів, члена Українського архітектурного гуртка І. А. Кальбуса, який одержав другу премію на спеціальному конкурсі у 1911 (першу здобув архітектор-художник С. П. Іванов, третю – архіткутор О. І. Линник). Всього було подано 12 проектів, у тому числі В. К. Троценка, Д. М. Дяченка, Ф. І. Шумова, К. В. Мощенка та ін. У складі жюрі були: князь Н. Б. Щербаюв (голова), Ф. І. Мельников, інженер Н. М. Боярський, архітектор В. В. Городецький, О. В. Кобелєв. Каплиця мурована, стовпоподібна, квадратна в плані (4,1 X 4,1 м). У середині двосвітловий простір перекрито замкнутим склепінням. Зовні являє собою башту на двоступінчастому гранітному стилобаті, увінчану 4 фронтонами та наметовим дахом з главкою. Цегляні стіни були обличковані керамічною плиткою, прикрашені трикутними полив’яними плитками, майоліковими вставками, квітчастими композиціями типу «вазон» біля наріжних кутів. На п’ятикутних фронтонах знаходилися панно із зображенням благословляючого Спасителя і двох схилених на колінах янголів. Наметовий із заломом дах було вкрито позолоченими мідними аркушами. Увінчувала споруду шоломоподібна главка з ажурним хрестом, барабан під нею був помережаним підкарнизною лиштвою, складеною з кольорових плиток подібно до плахти у шаховому порядку. Рожевий колір граніту, барвисті керамічні плитки і майолікові орнаменти на стінах, мозаїчна підлога, надфронтонні розписи та золочена покрівля створювали яскравий образ споруди, яка поєднала традиції народної архітектури з ідеями українського архітектурного стилю, а також мотивами північер-російської архітектури.

5) У місті Хоролі. Збудована на торгівельній площі 1895 в пам’ять про врятування імператора Олександра III і його сім’ї, поїзд яких зазнав аварії на залізниці 17.Х 1888. Мурована. Не збереглася.


    фейсбук