ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА у смт Батурині Бахмацького району. Споруджена 1803 в стилі ампір. Хрещата за планом, одноапсидна, однобанна, з дзвіницею над західним притвором. Фасади прикрашають портики з трикутними фронтонами. Збереглися ковані двері початку 19 ст. За переказами, на місціцкркви стояла башта – Мазепин стовп. Вірогідно, це були залишки стародавнього Троїцького храму, зруйнованого військом Меншикова у 1708. За наказом К. Г. Розумовського (1728–1803) башту нібито було розібрано, а з цегли побудовано церкву, де його і поховано (збереглися фрагменти надгробка, як вважають, роботи скульптораІ.П. Мартоса.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА у селі Густиня Прилуцького району. Побудована 1695 на території Густинського монастиря. Мурована, однобанна, багаторазово перебудовувалася. Т-подібна за планом, поєднує церкву, трапезний зал, пекарню та ін. З 1845 використовувалася як усипальня, а глибокий підвал – як склеп.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в місті Ічні. Збудована 1806–1810 в стилі ампір на замовлення О. М. Романовича і Копшовського на місці дерев, храму 17 ст. (згорів 1801) в межах старого міста на перетині шляхузБорзни до Прилук і з Нілсина до Полтави. 1846 на кошти Є. Скапіної з західного боку добудовано теплу церкву, що з’єднала храм з двох’ярусною дзвіницею 1844 (зберігся1- й ярус). Найбільший дзвін відлитий 1850 на Ніжинському мідноливарному заводі (важив 267 пудів). 1854 зроблено новий іконостас, розписаний київським іконописцем Кулагіним (не зберігся). Мурована, хрещата в плані, увінчана куполом на кругчому барабані. В міжрукав’ях – циліндричні об’єми. Разом з Преображенською церквою відіграє важливу містобудівну роль.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА в смт Седневі Чернігівської області. Мала престол Благовіщення, тому друга назва – Благовіщенська. Побудована 1690 черніг. полковником Я. Лизогубом як родинна церква-усипальня. Перебудовувалася 1796–1814. У вигляді мурованого дев’ятикамерного, одноверхого храму відчувається вплив традицій народної дерев’яної архітектури. Хрещатий план підкреслюють гранчасті притвори, між якими вбудовані низенькі, також гранчасті приміщення. Панує двох’ярусний восьмерик, увінчаний грушоподібною банею. Церква у Седневі – одна з найдавніших мурованих пам’яток України доби барокко. Стала вихідною ланкою розвитку споруд тетраконхового типу.

ВОСКРЕСЕНСЬКА ЦЕРКВА у Чернігові. Споруджена одночасно з дзвіницею у 1772–1775 в стилі барокко. У стриманості декору відчувається вплив класицизму. Мурована, однобанна, квадратна за планом. До центрального об’єму з чотирьох боків прилягають прямокутні притвори, а з Сходу – ще дерев’яна гранчаста апсида. Фасади четверика завершено трикутними фронтонами. За формами та оздобленням пам’ятка нагадує споруди українськогоархітектора І. Г. Григоровича-Барського. На цвинтарі церкви – могила Шафонського О. С.

 


    фейсбук