Різдвобогородицька церква споруджена 1696 року на місці древньої дерев’яної церкви тієї ж назви. Новий мурований храм побудований на красивій терасі. Спочатку в плані він був хрестоподібний (10 X 8 м) і завершувався 3 грушоподібними банями, розташованими по осі з заходу на схід.
1767 року до всіх 4 кутів церкви було зроблено прибудови і додатково поставлено на них 4 бані. В 1894 році за проектом архітектора В. Ніколаєва з пів-денного, західного й північного боків між прибудовами були зроблені тамбури.
У процесі реставрації 1968 року тамбури розібрані, а бані заново визолочені. Живопис олійними фарбами, який виконав київський художник Іван Квятковський у 1817 році, через погані умови зберігання загинув, і 1914 року Лавра закрила Різдвобогородицьку церкву.
З півночі до церкви прилягає аркада, побудована в 1744—1745 роках архітектором Й.-Г. Шеделем.
У XIX ст. лаврські ченці спотворили її, збудувавши тут келії для монахів. Зараз ця оригінальна мистецька пам’ятка реставрується, набуває первісного вигляду.
Рядом з Різдвобогородицькою церквою стоїть струнка дзвіниця, побудована протягом 1754—1761 років лаврським майстром-кріпаком С. Ковніром. Це восьмикутна двоповерхова башта з банею. У першому ярусі зроблений для проїзду арковий прогін, у другому— 4 аркові прорізи для дзвонів. Стіни першого ярусу оброблені швами; стіни другого ярусу оздоблені рослинним ліпним орнаментом і оформлені колонами корінфського ордера, на які спирається розкрепований антаблемент, що оперізує верхню частину дзвіниці. Колони другого ярусу розставлені по 2 на кожному розі дзвіниці і по одній — по боках кожного прогону. Дзвіницю завершує грушоподібна баня з складним ліхтарем і 4 пірамідками на рогах.
Легка і витончена дзвіниця дуже гарно вимальовується на високих живописних схилах Дніпра.


    фейсбук