Село Боголюби розташоване за три кілометри від обласного центру. Воно має мальовничу природу і багатющу давню історію.

Згідно з народними переказами, існує легенда про заснування та історію назви села. Вважається, що село виникло ще за часів Київської Русі, а свою назву отримало від такої історичної події. Через його територію проїжджав князь Андрій Боголюбський. Будучи хворим, він напився із джерела неподалік села – і видужав. На місці цілющого джерела пізніше побудували Андріївську церкву, а село отримало назву Боголюби. Вперше цей населений пункт згадується в історичних документах 1586 року.

У давнину село розташовувалося на берегах річки Ужівка, яка згодом заболотилася і обміліла. Село довгий час складалося з хуторів: Круглик, Хитрівка, Березняки, Тойбік, Гончарівка. Назви хуторів мають свою цікаву історію. За радянських часів, коли розпочалася колективізація, хутори ліквідували. Людей поселили компактно, на невеликій території.

Частину свого життя провів у Боголюбах відомий російський поет Андрій Бєлий, який вінчався в місцевій Андріївській церкві.

На початку Великої Вітчизняної війни село опинилося у вирі танкової битви, що тривала з 23 по 29 червня 1941 року по лінії Луцьк-Рівне-Дубно-Броди. Про ці події свідчать старожили села, а також численні танкові окопи у навколишніх лісах.

Навесні 1944 року Боголюби та навколишні села були визволені від німецьких загарбників. На честь подвигу капітана П. М. Тарасова, який закрив своїм тілом амбразуру дзота, названо село Тарасове.

У 60-х роках село Боголюби було перейменоване на Першотравневе. Ця назва зберігалася до початку перебудовчих процесів, коли селу повернули його історичну назву.

Сільській раді, крім Боголюбів, також підпорядковані села Богушівка і Тарасове.

Зараз тут – близько 300 дворів, в них проживають 820 жителів. Про Боголюби знають далеко за межами району і навіть області. На території села розташована Волинська обласна клінічна лікарня № 2.

У селі будується нова загальноосвітня школа. З 1953 до 1986 року незмінним директором місцевої школи був Олексій Лукич Кужель. Про його наполегливу працю на педагогічній ниві свідчить той факт, що він був нагороджений медаллю А. С. Макаренка за успіхи у навчанні та вихованні підростаючого покоління.

Свого часу в Боголюбах було відділення бурякорадгоспу "Гнідавський", де вирощували сортове насіння цукрових буряків. Сьогодні тут працюють два сільськогосподарські підприємства: сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Боголюби" та сільськогосподарське приватне підприємство "Плодорозсадник "Луцький".

Поблизу знаходиться державний Першотравневий парк-пам’ятник садово-паркового мистецтва і група дубів-велетнів, яким уже понад 350 років.

В лісовому урочищі "Боголюби" налічують двадцять два дуби. Але тільки п’ять із них 1972 року визнані державним пам’ятником природи місцевого значення.

Сільські старожили розповідають, що ці дерева не самосійні, а висаджені людиною в один період – у середині XVII століття. В обхваті вони мають від 4,1 до 4,7 метра, а висота коливається від 24 до 27 метрів.


    фейсбук