Село (736 жителів) Іваничівського району, розташоване на околиці шахтарського міста Нововолинськ (другого за чисельністю населення в області).

Низкиничі відомі з XVII ст., коли село було власністю Адама Кисіля (1599–1653 рр.) – сенатора, воєводи брацлав- ського і київського, суперечливого, але без сумніву талановитого і видатного політичного діяча свого часу. Практично все життя він провів на службі у польського короля, залишаючись при цьому православним, всіма легальними способами захищаючу свою віру. Найбільшу неоднозначність викликає трак-тування його дій під час Визвольної війни українського народу під проводом Б. Хмельницького, коли А Кисіль виконував посередницькі функції по примиренню між польським урядом і козаками. Як це часто буває, ним залишилися незадоволені обидві ворогуючі сторони.

В XVII ст. у родовому селі А. Кисіля була побудована церква, що дотепер прикрашає навколишній ландшафт на найвищому пагорбі Низкиничів над великим ставком шахтарського парку відпочинку. Успенська церква широко відома в історії архітектури як видатний зразок українського зодчества – варіант п’ятикамерної споруди, що рідко зустрічається. У ній зберігся саркофаг і мармурове погруддя А. Кисіля, якому наприкінці XX ст. вдячні нащадки біля церковної огорожі встановили провінційно-зворушливий пам’ятник, приурочивши його до 400-річчя від дня народження “воїна, сенатора, воєводи і миротворця, православного шляхтича і людини”.


    фейсбук