Село, Радивилівський район, за 60 км від райцентру.

Поблизу у червні 1651 відбулась Берестецька битва між військом Б. Хмельницького і польською армією короля Я. Казиміра. Початок битви складався на користь українського війська, однак у її розпалі кримський хан Іслам-Гірей III не тільки зрадив Б. Хмельницького, але й, відступаючи, захопив його в полон. Поляки скористалися цим моментом. Очевидець француз П. Шевальє так описав ту ситуацію: «В одному місці серед болота скупчилося триста козаків і хоробро оборонялися проти великого числа атакуючих, які натискали на них звідусіль. Повністю оточені вони загинули. Залишився один, який боровся протягом трьох годин проти всього війська польського».

На місці боїв побував у 1846 Т. Шевченко, який присвятив цій сумній сторінці української історії вірш «Ой, чого ти почорніло, зеленеє поле».

ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНИЙ ЗАПОВІДНИК «КОЗАЦЬКІ МОГИЛИ», 1967.

МОНУМЕНТ НА ЧЕСТЬ 540-РІЧЧЯ БЕРЕСТЕЦЬКОЇ БИТВИ, 1991. Щороку влітку тут вшановують пам’ять полеглих українських козаків.

ГЕОРГІЇВСЬКА ЦЕРКВА-МАВЗОЛЕЙ, 1910–1914. В честь полеглих під Бе- рестечком козаків (архіт. В. Максимов). Внутрішні і зовнішні розписи художника І. їжакевича. Унікальний пам’ятник, в якому поєднано риси укр. барокко з архітектурою модерну.

МИХАЙЛІВСЬКА ЦЕРКВА, 1650. За переказами, напередодні Берестецької битви у ній напутнє слово одержав від корінфського митрополита Іоасафа Б. Хмельницький. Тут відбулося освячення козацьких шабель. Одна з найстаріших дерев’яних церков Волині.


    фейсбук