Селище (4.9 тис. жителів) Жмеринського району, розташоване на берегах р. Рів.

Уперше Браїлів згадується в документах XV ст. як укріплення на мисі при впадінні річечки Браги у Рів. Сполучення назв річок дало первісне ім’я поселенню — Брагірів, що потім трансформувалося в сучасне. У середині XVII ст. під час Визвольної війни українського народу Браїлів був сотенним містечком Брацлавського полку. В 1652 р. браїлівський маєток Я. Одрживольського захоплює кам’янецький староста П. Потоцький, а через двадцять років селище штурмом взяли турки і тут розмістився гарнізон Халілпаші. Після повернення цих земель Речі Посполитій у містечку впродовж сторіччя безроздільно правили представники знатного польського роду Потоцьких, що посилено насаджували католицизм. У 1740 р. Ф. Потоцький заклав костел і монастир тринітаріїв. Ченці цього екзотичного для України ордену протягом кількох сторіч (до свого скасування наприкінці XVIII ст.) спеціалізувалися на викупі полонених у мусульман. Будівництво величезного монастиря завершилося через десятиліття вже при С. Потоцькому.

Після польського повстання 1831 р. монастир був перетворений на православний Свято-Троїцький. Для належної зовнішньої благоліпності до костелу добудували дзвіницю і фальшивий восьмерик із шатровим завершенням на даху, що перетворили його на пам’ятку архітектури — Троїцький собор із келіями (1767–1773 рр). На початку XIX ст. браїлівський маєток як посаг перейшло до Ф. Юковського, який продав його в 1868 р. відомому залізничному підприємцеві К фон Мекку. Його дружина Надія фон Мекк увійшла в історію завдяки своїй незвичайній і загадковій дружбі з великим російським композитором П. Чайковським. Ця дружба почалася в 1876 р. із заочного музичного замовлення композиторові і тривала тринадцять років, протягом яких П. Чайковський одержував від Н. фон Мекк істотну щорічну субсидію, що дозволила йому вести матеріально незалежний спосіб життя. За обопільною згодою вони ніколи не зустрічалися і не розмовляли одне з одним, а спілкувалися за допомогою листування. Композитор тричі приїжджав у Браїлів і зупинявся в маєтку фон Мекк, коли там були відсутні хазяї (меморіальна дошка, 1961 р.). Тут він написав оперу “Орлеанська діва”, чимало романсів та інших творів. Браїлівський палац, збудований наприкінці 1860-х років, був зруйнований під час Великої Вітчизняної війни. Потім його відновили, а згодом палац і навколишній мальовничий парк площею 7 га увійшли до складу державного музею П. Чайковського і Н. фон Мекк.

Ще одна архітектурна визначна пам’ятка Браїлова — колишній парафіяльний Троїцький костел (1879 р.), побудований на місці старого замку. Ця найвища селищна будівля, що нагадує своїм зовнішнім виглядом скоріше ратушу, ніж культову споруду, тепер відновлює греко-католицька церква.


    фейсбук