Рекорди печер Криму

Найдовша карстова печера Криму - Червона печера, її довжина становить 16 км. Червона печера тримає в Криму першість і по інших параметрах: за площею (52 600 м2) і за об'ємом (200 000 м3). На її частку припадає 19% загальної протяжності, 30% площі і 13% об’єму всіх порожнин Криму.

Найглибша печера Криму - печера Солдатська глибиною 517 м. Солдатська також є і найглибшої печерою України.

Найвище розташована з кримська печера - Тріщина на Чатирдазі, 1490 м над р. м.

Найнище розташована печера Криму - затоплена морем печера без назви на півострові Тарханкут .  Розташована на глибині 10 метрів.

Найбільший печерний зал - в печері Мармуровій: його площа 5000 м2, об'єм - 50 000 м3.

Найбільший проліт. Найбільший проліт кримських печер (спуск без проміжних уступів) має печера Молодіжна на Карабійському масиві - 170 м.

Найпротяжніший сифон (галерея, повністю затоплена водою, яку можна пройти тільки в аквалангу) - в печері Ені-Сала-3 (Довгоруківський масив), протяжність якого 115 м, глибина 17 м.

Найглибші в Криму сифони. - В печерах Солдатська і Ені-Сала-3 глибиною по 17 м.

Найбільша в Криму печера, повністю затоплена прісною водою, - Чорна (Ай-петрінський масив) довжиною 1300 м (для порівняння: найбільша в світі повністю затоплена печера - Леон Сінкс (США), 16 732 м).

Максимальне для кримських печер кількість «поверхів» (ходів, розташованих на різних рівнях) - в Червоній печері, 6 «поверхів». Про цю печеру найбільше публікацій (більше 150 наукових публікацій).

Найвищий у Криму купол - купол Блакитної каплі (висота 145 м) в Червоній печері.

Найскладніші для проходження печери Криму. Найскладніші для проходження з кримських печер - Червона і Солдатська - категорія 4 Б (категорія оцінюється за тривалістю маршруту та набору перешкод).

 

 

 


    фейсбук