Печери скелі Вів. На скелі Вів відомо вісім печер.Входи в печери розташовані на різних рівнях на північ, схід, південь.

Найбільша з них печера Білих стін. Довжина її ходів становить 118 м.

Печера має 5 окремих входів. Печера суха, в окремих місцях є маленькі сталактити, а встінах ребристі натьоки коричневого, жовтого і білого кольорів. Температура повітря в різних частинах печери коливається від 3 до 6 градусів С, вологість - 100 %.

Печера Вів є другою за довжиною ходів. Довжина ходів - 50 м. Печера закладена у тектонічній тріщині між двома плитами, чим і відрізняється від інших печер.

Печерний заповнювач - глина з щебнем. Середня температура - 5 градусів С, вологість - 100 %.

В 10 метрах від одного з входів в печеру, на 5 метрів нижче, знаходиться вхід в Печера Перлинна. Колись була з'єднана з печерою Білих стін, та ходи запливли, забилися глиною і гумусом. Порівняно невелика, всього 38 м.

В Перлині знайдено велику кількість викопних кісток і рідкісні утворення печерної перлини. Вхід в печеру неправильної форми, величиною 1,5 х 0,6 м. Права стіна печери вкрита на всю довжину великим каскадним натеком, який місцями доходить до стелі. У печері є два зали: Малого підковоноса та Ікл. В другому залі було знайдено велику кількість ікл печерного ведмедя.

Печера волога, місцями капає вода, на підлозі є невеликі ванночки. Середня температура повітря печери приблизно складає 5 град. С, вологість 100 %.

Колодязь Експедиційний (шахта Упорна). Вхід у печеру неправильної видовженої форми, розміром 1,5 х 1м. Печера являє собою карстову шахту промивного типу глибиною 24 м, яка закінчується двома невеликими залами. Стіни печери сильно карадовані. Стеля залів місцями прикрашена невеликою кількістю сталактитів. В печері протікає струмок. Температура повітря нижньої частини печери складає 6,2 градуси С, вологість - 100 %.

Інші печери скелі Вів малі за розмірами. Їх довжина становить від 8 до 29 м. Середня температура повітря приблизно складає 4 градуси С, вологість - 100 %.

 


    фейсбук