Кузійські штольні

На території Кузійського масиву розташовані дві штольні (верхня і нижня).

Нижня штольня (380 метрів над рівнем моря) - довжиною 33 м.

З цими підземними галереями тісно пов'язана рiзноманiтна фауна рукокрилих. Тут відмічено 10 видiв кажанів, з яких 6 вiдносяться до рiдкiсних. Це пiдковоноси великий i малий, широковух звичайний, нiчницi велика і довговуха, вухань звичайний. Зимою скупчення кажанiв у цих пiдземних сховищах налiчують кілька десятків особин.

Верхня штольня (530 метрів над рівнем моря) - довжина якої становить 375 метрів. Більші розміри спричиняють і кращу заселеність підземелля. Крім уже згаданих кажанів, його постійно відвідують й інші тварини. Тут часто можна зустріти лисицю, куницю, лісового тхора, кілька видів земноводних. Зокрема, саламандри постійно зимують у штольні і навіть розмножуються в невеликому потічку, що тече на її дні. Протягом усього року в підземному водотоці можна спостерігати личинок цих земноводних, що відрізняються від дорослих лише розмірами і наявністю зовнішніх зябер. Багата і цікава фауна безхребетних штольні. Серед них є й справжні печерні види. Особливо вражають великі чорні з яскравими червоними плямами павуки. Поряд знаходяться і їхні кладки у формі білих кульок, які звисають зі склепіння на тоненькій павутині.

Ці штольні залишили по собі геологи, що в шістдесятих роках проводили тут геологорозвідувальні роботи. Вони шукали золото та інші кольорові метали.

Перебування у штольні є Небезпечним, оскільки дерев’яні укріплення у деяких місцях повністю згнили, тому існує небезпека обвалу!

Загалом штольні за своїми умовами дуже нагадують природні печери.


    фейсбук

    Останні матеріали