Попелюшка - гіпсова печера в Чернівецькій області.

Загальна довжина ходів більше 91 км, глибина 35 метрів.

Печера складається з декількох рівнів (повністю не обстежена).

За площею вона посідає третє місце серед гіпсових печер і восьме серед найбільших печер у світі.
Вхід в печеру знаходиться на території Молдови, тоді як основна її частина розташована в Україні.

Печера була виявлена в 1959 р. після вибуху в гіпсовому кар'єрі біля села Крива.
В даний час вхід до печери знаходиться на південно-західній околиці села Подвірне Новоселицького району (Чернівецька область) з українського боку.
Назва печери пояснюється тим, що в 1977 році, коли чернівецькими спелеологами в одному з кар'єрів Буковини була виявлена ??невелика тріщина - вхід до печери, її брудний і непривабливий хід не викликав спочатку ентузіазму в дослідників, і печера отримала назву «Попелюшкою».
В печері є затоплені ділянки (в основному північна і східна частини печери).

Порожнина до середини ХХ століття була заповнена водою. При кар'єрних розробці родовищ гіпсу воду відкачали. Через порівняно малий час (в геологічному понятті) перебування без води, не має натічних утворень.
Спелеологи виявили тут величезні зали: «Зал Попелюшки», «Зал з колонами», «Зал Дакії», «Стометровий зал» і численні галереї, які складають справжні підземні лабіринти, в яких дуже легко заблукати.

У печері знаходиться два колодязі глибиною 15-20 м, оскільки деякі галереї постійно затоплені підземними водами, колодязі з'єднують між собою різні рівні.

В печері близько 20 підземних озер: «Блакитне озеро», «Озеро динозаврів», «Озеро Наутілус» та інші.

Печери характерна великими коридорами і залами - ширина 3-5 м і висота 2-6 метрів. Античний зал - довжина 100 м і ширина 20 м, а зал Чернівецьких спелеологів довжиною 170 м, середньою шириною 30 м (максимально 65 м). Висота залу Динозаврів 12-15 м.

Всі підземні зали та галереї порожнини рясно вкриті шаром ніжної глини найрізноманітніших відтінків: зелений, блакитний, червоний, чорний, білий і т.д.

Відвідування печери можливо малими групами, супроводі досвідчених спелеологів. Підземні маршрути не маркування.

Печера «Попелюшка» підкинула геологам загадку. У її відкладеннях було виявлено мінерал борнесит. Раніше його знаходили тільки на дні багатокілометрових океанських западин.


    фейсбук

    Останні матеріали