Чорнопотоцька печера - карстова печера. Порожнина знаходиться у долині р. Чорний Потік, між селами Юрків ці і Погорілівка в урочищі ‚‚Язвора‛‛ (Заставнівський район, Чернівецька область).

Загальна довжина печери складає 1031 м, площа – 2694,5м², об’єм – 2690.8 м². висота входу близько 2 м.

Карстова водоносна система закладена у гіпсовій товщі по субмеридіальному розлому вздовж борту прадолини р. Чорний Потік. Має декілька входів, два з яких доступні для проникнення.

Перший вхід-печера-покор Чорнопотоцька, яка сполучається з основною галереєю низьким (0.5м) напівзатопленим лазом. Приблизно через 500 м ця галерея (2-5 м заввишки) розтинаються ще одним входом у вигляді провального колодязя глибиною 5-6 м – печера Провальна.

Ще через 100 м низ за течією галерея стає непрохідною через пониження стелі.

По дну печери протікає струмок. Приблизно через 1 км після того, як струмок зникає у непрохідній щилині, він з'являється на поверхні потужним карстовим джерелом, а далі, через 21 м, знову зникає під землею.

Під час паводків система повністю затоплюється (за винятком декількох невисоких коминів).

У холодні зими водотік замерзає і закупорює понор. На стінках верхнього поверху утворюється паморозь із снігових кристалів до 1.0 — 1.5 см.

Відклади представлені піщано-глинистим алювієм водотоку та окремими гіпсовими брилами.

Входи до печери нестабільні і можуть то обвалюватись, то водний потік знову прочищає їх.

Наскрізь від одного до другого входу, печера була пройдена лише один раз чернівецькими спелеологами у 1990 р., коли і було складено її топографічний план та виміряна загальна довжина.


    фейсбук