Печера Даж-Божа, або Олекси Довбуша - розташований у с. Шешори (Івано-Франківська область) на Прикарпатті.

Два невеликі приміщення у чоловій суцільній скелі: 27-метровий тунель, спрямованим на Північний Схід, і високі дугоподібні приміщення довжиною 6 метрів. До них підводить 12-метровий коридор, ширина долівки якого становить 1,2 м.

Печерний комплекс є рукотворним, на даний момент дослідженим та розчищеним є тільки частина комплексу, також ще є не розвідана верхня печера, до якої добратися можна тільки зі спеціальним устаткуванням. Історія печери налічує від 3000 років, а можливо навіть і до 10 000 років, що підтверджуєтсья знахідкою кам’яного стільця з малюнком первісної людини яка полює на зайця. Цю знахідку у 2008 році під час повені в Карпатському регіоні знайшов Василь Киселейчук, на даний момент вона знаходиться у його приватному музеї. В часи первісних людей та горян вона використовувала функцію укриття від непогоди, сховища продуктів, тушок тварин, тощо.

У часи Олекси Довбуша вона використовувалася як місце для переховування опришків від переслідування.

Згодом печеру було засипано. На початку 90-х власноруч проводячи розкопки та дослідження її відкопав та дослідив М.В. Лучка. Від того часу печера стає все цікавішою та її починають відвідувати все більше туристів.


    фейсбук