Печера "Докучаївська" - карстова печера. Печера знаходиться на схилі правого берега річки Воноваха (м. Докучаївка, Донецька область), в старій частині Докучаєвського доломітового кар'єра і була розкрита цим кар'єром.

Загально довжина печери складає 79 метрів, глибина -21 метр.

У печери два входи - верхній (колодязь) і нижній. Лаз в колодязь вузький. Розміри лазу Верхнього входу - 0,3 на 0,6 метра. Глибина колодязя 5 метрів.

Нижній горизонтальний вхід 0,5 на 0,8 метра.

Ці входи виводять в грот. У гроті є новий колодязь глибиною дев'ять метрів (дно засипано глиною). Новий колодязь розширюється до низу. Купа глини в колодязі утворюється через танення снігів, дощів на поверхні і має форму конуса.
На дні дев'ятиметрового колодязя печера ділиться на дві частини - Низький зал і Високий зал. Низький зал простягнувся в південно-західному напрямку. Вузький хід, що йде від дна  колодязя в північному напрямку йде до Високого залу.
У Низького залу є кілька відгалужень. Відгалуження вузькі і завалені брилами.
У Високого залу є три відгалуження. Два відгалуження в північно-західному напрямку закінчуються непрохідними щілинами і «органними трубами». Третє відгалуження йде в східному напрямку  до «органної трубі».

У Високому залі і в його відгалуженнях стіни покриті кристалами кальциту невеликого розміру.

В печері води немає. Навесні попадають талі води.
Вперше печера «Докучаєвська» була обстежена учасниками донецького спелеоклубу в 1973 році.


    фейсбук