Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758

Таксономічна належність
Клас — Птахи (Aves), ряд — Пеліканоподібні (Pelecaniformes), родина — Пеліканові (Pelecanidae). Один з 9-ти видів роду; один з 2-х видів у фауні України.
Природоохоронний статус виду
Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні
Пд.-сх. Європа, Пд.-Зх. та Центральна Азія, Екваторіальна Африка. Зимує у Пд.-Сх. Азії та Екваторіальній Африці. Гніздиться у румунській частині дельти Дунаю поряд з Україною, у Чорноморському заповіднику та на Лебединих о-вах в Криму. У 2002 р. була спроба (невдала) розмноження на Сиваші. До 1990-х рр. регулярно траплявся майже виключно у дельті Дунаю. Зараз є досить звичайним в усіх великих угіддях Азово-Чорноморського узбережжя. У найближчі роки можливі регулярні зальоти у центральні обл. країни.

Чисельність і причини її зміни
На початку 1990-х рр. чисельність у світі оцінювали у 6,66-11,55 тис. пар. У дельті Дунаю в 2002 р. гніздилося 4160 пар. У Чорноморському біосферному заповіднику та на Лебединих о-вах розмножуються відносно невеликі групи. Літуючі птахи звичайні, місцями численні у дельті Дунаю, р-ні Кінбурнської коси, на Сиваші та у деяких інших приморських угіддях. У серпні 2004 р. на пд. країни нараховано більше 15 тис. птахів. У найближчі роки ймовірне гніздування у нових місцях Азово-Чорноморського узбережжя. Збільшення чисельності дунайської популяції та її інтенсивне просування на сх. зумовлено належною охороною у заповідниках дельти Дунаю покращенням стану водного середовища.

Особливості біології та наукове значення
Перелітний. Тримається щільними зграями, іноді до 2-3 тис. ос. Заселяє виключно багаті на рибу, переважно великі прісні та солону-ваті водно-болотні угіддя з великими мілководдями та мозаїчними заростями надводної рослинності. Гніздиться колоніями на великих прісних та солонуватих водоймах. У кладці 1-3 яйця. Насиджують обидва партнери, 29-36 днів. На крила молоді піднімаються у 2,5-місячному віці. Статевої зрілості досягають на 3-4-му році життя. Живиться майже виключно рибою малих та середніх розмірів.

Морфологічні ознаки
Маса тіла — до 11,5 кг, довжи на — 140-175 см, розмах крил — 245-295 см. Дорослий птах білий з рожевим відтінком та темно-бурими маховими перами. Молодий птах темно-бурий.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Занесено до Додаток II Бернської конвенції, Додатків I та II Боннської конвенції, AEWA. Охороняється у Дунайському та Чорноморському БЗ, філії «Лебедині о-ви» Кримського ПЗ, Нижньодністровському НПП та РЛП «Кінбурська коса».

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Розмножується у багатьох зоопарках світу, зокрема, в Україні.

Господарське та комерційне значення
В Азово-Чорномор'ї в окремих випадках може завдавати шкоди рибним господарствам та суттєво впливати на іхтіоценози водойм. Один з основних об'єктів екотуризму на пд. України.

Основні джерела інформації
Lysenko, 1994; The EBCC atlas..., 1997; Munteanu, 1998; Жмуд, 2000, 2004; Яремченко, 2000; Костин, Тарина, 2002; Киш, Жмуд, Платтэу, 2003.


    фейсбук