Bufo calamita Laurenti, 1768

Таксономічна належність
Клас — Земноводні (Amphibia), ряд — Без-хвості земноводні (AnuraJ, родина — Ропухи (DufonidaeJ, рід — Ропуха (Bufo).

Природоохоронний статус
ЧКУ (категорія «Вразливі види»). Додаток II Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі (категорія «Види, що підлягають особливій охороні»), Червона книга хребетних Міжна-родного союзу охорони природи (МСОП).

Ареал виду та його поширення в Україні
Від Італії, Австрії, Чехії до Швеції, Великої Британії, країн Прибалтики і Бєларусі. В Україні — у Волинській та почасти у Львівській і Рівненській обл.

Чисельність і причини її зміни
На місцях нересту — від 21 до 112 ос./1000 м2, по закінченню — від 1 до 12 ос./1000 м2. Чисельність зменшується при трансформації біотопів, зменшенні місць для розмноження та їх забрудненням.

Особливості біології та наукове значення
У водоймах з'являються у березні-квітні, по закінченні нересту їх полишають, переходячи до присмерковонічної активності. Трапляються в заліснених або відкритих біотопах з легкими ґрунтами, звичайних для дюноподібних ділянок, околицях та галявинах соснових лісів, піщаних кар'єрів; ховаються у купах каміння, хмизу, листовій підстилці, норах, здатні самостійно закопуватися в ґрунт.

Морфологічні ознаки
Зверху зелено-оливкова з темнішими пляма-ми, зазвичай є світло-жовта поздовжня спинна смуга, горло пігментоване. Позад очей є привушні залози (паротиди), на спині розкидані бородавки. Зіниця горизонтальна, є барабанна перетинка. На найдовшому пальці задніх кінцівок парні горбочки, внутрішній край передплесни має шкіряну складку. Самці дрібніші, їхня шкіра часто шпичаста, є непарний внутрішній резонатор, на перших двох-трьох пальцях передніх кінцівок шлюбні мозолі. Розміри тіла — 50-70 мм. Нерест — на мілководді ставків, дренажних каналів, водоймах у піщаних та гравійних кар'єрах. Парні ікряні шнури (3-4 тис. ікринок) прикріпляються до підводних рослин або гілок на глибині до 15-30 см, метаморфоз триває 1,5-2 місяці, статева зрілість настає на 3-4 році життя.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Збереження здійснюється на природоохоронних територіях на загальних умовах; спеціальні заходи з охорони відсутні.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та коммерційне значення
Відомостей немає.


    фейсбук