Leuciscus leuciscus (Linnaeus, 1758)

Таксономічна належність
Клас — Променепері риби (Actinopterygii), ряд — Коропоподібні (Cypriniformes), родина — Коропові (Cyprinidae). Один з близько 30-ти видів роду, один з 2-х видів роду у фауні України.

Природоохоронний статус виду
Вразливий.

Ареал виду та його поширення в Україні
Широко поширений євроазійський вид. Річки і озера бас. Пн. Льодовитого океану, Балтійського, Чорного, Азовського, Каспійського морів (в Європі на пн від Альп і на сх. від Піренеїв), озера Сибіру, Пн. і Центрального Казахстану. В Україні раніше був поширений фактично в усіх великих річках і в їх додатковій системі, а також у проточних озерах і в дніпровських водосховищах, відмічався також в Дніпровсько-Бузькому лимані. Відсутній у Криму.

Чисельність і причини її зміни
Невелика, в останні 2—3 десятиріччя різко скоротилася. Зараз фактично зник з руслової частини Дніпра і його водосховищ та крупних притоків, в бас. Пд. Бугу, дуже нечисленний в бас. Дністра та Дунаю. Зникнення типових біотопів у результаті зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, спричиненої гідротехнічним будівництвом, забрудненням води, надмірним виловом.

Особливості біології та наукове значення
Прісноводна річкова зграйна придонна риба чистих текучих вод, яка віддає перевагу прибережним ділянкам з піщаним або піщано-мулистим ґрунтом. Статевої зрілості досягає у віці 2—3 років при довжині тіла близько 9—10 см. Розмноження відбувається з кінця березня, при прогріванні води до 5—6°С, до початку, а інколи й до кінця травня. Плодючість до 22,6 тис. ікринок. Ікра донна, клейка, відкладається за один раз в місцях із швидкою течією на різні донні предмети, зокрема на рослинність. Живиться переважно організмами бентосу — червами, ракоподіб-ними, личинками і лялечками комах, дорос-лими комахами, які падають у воду, а також ікрою риб та, частково рослинністю.

Морфологічні ознаки
Тіло видовжене, низьке, ледь стиснуте з бо-ків. Анальний плавець з виїмкою. Рот нижній, маленький. У бічній лінії переважно 45— 51 луска. Найбільша довжина тіла 20—25 см, зазвичай 10—15 см, маса до 100 г, зазвичай 30—50 г, тривалість життя до 8 років. Спина темна, від темно-сірого або оливково-зеленкуватого до чорного кольору, боки світло-сірі із сріблястим вилиском, черево світло-сріблясте. Спинний і хвостовий плавці сірі, грудні, черевні і анальний блідо-жовті або жовтувато-червоні, райдужка очей жовтувато-оранжева.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Заборона вилову, виявлення типових місць перебування і встановлення в них заповідного режиму. Занесений до списків МСОП і Європейського червоного списку.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Промислового значення не має. Об'єкт аматорського вилову.

Основні джерела інформації
Берг, 1949; Опалатенко, 1969; Полтавчук, 1975, 1976а, б; Зимбалевская и др., 1989; Мовчан, 2000 а, 2005; Каталог коллекций, 2003; Новицкий и др., 2005.


    фейсбук