Ecdyonurussolus, Ktonowska-Olejnik, Prokopov & Godunko, 2007

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Одноденки (Ephemeroptera), родина — Гептагеніди (Heptageniidae).

Природоохоронний статус виду
Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в україні
Зустрічається тільки в Криму: передгірські ділянки р. Чорна та Альма. За межами Криму невідомий. Ендемік.

Чисельність і причини її зміни
Незначна (поодинокі особини), за сприятливих умов утворюються локальні популяції личинок, з концентрацією до 15 особин на 1 м2. Причини зміни чисельності: чисельність зменшується в умовах антропогенного пресу (забруднення рік, гідротехнічне будівництво).

Особливості біології та наукове значення
Біотопи/яруси перебування. Передгірні ділянки рік (рітраль) зі швидкістю течії до 1 м/с та переважно кам'янистим річищем. Личинки трапляються на зворотному боці каміння. Імаго та субімаго — на прибережній рослинності. Характер живлення. Личинки — фіто-детритофаги, зіскоблювачі. Живляться діатомовими водоростями та детритом. Біологія розмноження. Унівольтинний вид. Літ імаго у травні-червні. Зимує на фазі личинки.

Морфологічні ознаки
Личинка жовто-коричнева, довжина без церок до 14 мм. Тіло імаго жовтувато-коричневе, завдовжки до 13 мм, тергіти черевця з чорнувато-коричневими смугами. Від близьких видів роду відрізняється забарвленням тіла, будовою пронотума та зябер у личинки та структурою пеніса імаго.

Режим збереження та заходи охорони
Не здійснювалися. Знайдений на території Кримського ПЗ та ландшафтного заказника загальнодержавного значення «Байдарський». Для збереження популяцій необхідна охорона річкових ділянок від забруднення, спрямлення русла, зміни гідрологічного режиму. Необхідним є дотримання нормативів Водного кодексу України.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Може використовуватися як індикатора якості водного середовища.

Основні джерела інформації
Ktonowska-Olejnik, Prokopov, Godunko 2007.


    фейсбук