Calopteryx virgo (Linnaeus, 1758)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Бабки (Odonata), родина — Красуні (Calopterygidae).

Природоохоронний статус виду
Вразливий.

Ареал виду та його поширення в україні
Більша частина Європи, Пн. Африка (Алжир), Зх. І Центральна Азія, частина Зх. І Сх. Сибіру. В Україні переважно на Правобережжі. В Криму вид, найімовірніше, зник.

Чисельність і причини її зміни
Незначна (поодинокі особини), подекуди трапляються частіше. Причини зміни чисельності: хімічне та органічне забруднення води, гідротехнічне будівництво, меліорація тощо.

Особливості біології та наукове значення
Зустрічається в заплавах вздовж берегів водотоків. Має дворічну генерацію. Літ імаго — з травня до вересня. Самка відкладає по одному до 300 яєць у тканини листків і стебел водяних рослин через надрізи, зроблені яйцекладом. Личинки розвиваються переважно у проточній воді; у стоячих і слабко проточних водоймах зустрічається рідко.

Морфологічні ознаки
Самці: крила темно-сині, блискучі (у молодого самця темно-бурі), лише вершини світліші, напівпрозорі. Самки: крила повністю димчасті або коричневі з сірувато-бурими або коричневими жилками. Тіло — 33-40, крила — 2736 мм.

Режим збереження та заходи охорони
Дотримання водо- та природоохоронного законодавства. У місцях перебування популяцій потрібно створити ентомологічні заказники.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Відомостей немає.

Основні джерела інформації
Горб, Павлюк, Спурис, 2000; Прокопов, Хрокало, 2007; Материалы IV международной научно-практической конф., 2007.


    фейсбук