Palingenia longicauda (Olivier, 1791)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Одноденки (Ephemeroptera), родина — Палінгенієві (Palingeniidae).

Природоохоронний статус
Зникаючий.

Ареал виду та його поширення в Україні
Пд.-центральноєвропейський вид; повністю зник у Зх. Європі. Достовірні знахідки тепер тільки у басейні Дунаю. В Україні вид трапляється в основному руслі р. Дунай (околиці м. Рені) та у Кілійському гирлі Дунаю. До першої половини ХХ ст. відзначався в басейнах верхньої та середньої течії Дністра.

Чисельність і причини її зміни
В Україні у 1970-ті роки чисельність у Кілійському гирлі Дунаю до Вилкова сягала 500-700 екз. /м2 при біомасі до 5 г/м2. Сучасні дані відсутні. З огляду на приуроченість виду до донних мулистих ценозів великих низинних рік, найбільшу загрозу становлять гідротехнічна регуляція (днопоглиблювальні роботи у гирловій частині Дунаю) та забруднення вод.

Особливості біології та наукове значення
Населяє глинисту урвисту рипаль рік. Личинки риють у мулисто-глинистих осадах дна та берегів на глибині до 10 м U-подібні ходи. Ритмічними рухами личинки створюють приток води, відфільтровуючи частинки органіки, водорості, бактерії, якими живляться. Цикл розвитку семівольтинний; личинки розвиваються впродовж 2-3 років, линяючи до 20 раз. Літ дорослих особин в червні-липні, має синхронізований характер. Пік вильоту припадає на 16.00-19.00 год. Імаго живуть короткий час і постійно знаходяться в польоті: середні та задні ноги не функціонують. Після копуляції самки здійснюють компенсаторний літ до 10 км вверх по течії ріки.

Морфологічні ознаки
Крила дорослих особин гемінізовані (поздовжні жилки попарно зближені). Передні крила з 3 парами жилок. Функціональними є тільки передні ноги самця. Парацерк рудиментарний. Церки самця удвічі довші за тіло, у самок дорівнюють довжині тіла. Голова коричнева, груди та ноги жовті або білуваті, черевце та церки жовтуваті. Личинки жовтувато-коричневі. Гомілки передніх ніг з масивними зубцями ззовні. Зубці «бивнів» (дистальних виростів мандибул) великі, недиференційовані. 3-7 сегменти черевця з довгими латеральними відростками.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Дотримання конвенцій та втілення в життя загальноєвропейських і регіональних програм, спрямованих на покращення стану екосистем Дунаю та збереження біоти; мораторій на прокладання глибоководних судноплавних шляхів в межах Кілійської частини дельти Дунаю; контроль якості поверхневих вод.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Раніше личинок добували як наживку для сома. Тепер, через рідкісність виду та заборону переметів, цей промисел припинився.

Основні джерела інформації
Жадин, 1940; Кутикова, Поліщук, 1974; Старобогатов, 1977; Мирзоян, 1982; Харченко, 1993; Єрмоленко, 1999; Ktonowska-Olejnik, 2004; Soldan, Godunko, Zahradkova, Palingenia, 2009.


    фейсбук