Haploembia solieri (Rambur, 1842)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), бії (Embioptera), родина - (Oligotomidae).

Природоохоронний статус
Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні
Єдиний представник ряду в фауні України. Ареал диз'юнктивний. Реліктовий вид, в Європі поширений у країнах Середземномор'я, Пн. і Сх. Причорномор'ї, каспійському узбережжі Кавказу. В Україні знайдений на Пд. березі Криму та на мисі Казантип.

Чисельність і причини її зміни
Рідкісний, але в місцях скупчення може бути масовим. На стан популяцій виду негативно впливає розорювання та окультурення схилів гір та горбів, проте безпосередньої загрози його існуванню немає.

Особливості біології та наукове значення
Партеногенетичний вид. Генерація однорічна. Зимують дорослі комахи, яйця відкладають навесні. Дорослі ембії в цей час плетуть павутинні ходи під камінням та у поверхневому шарі ґрунту, в яких збираються групами. Пізніше зариваються в ґрунт на глибину до 1,5 м. Живляться рослинними залишками, полюють на дрібних комах. Віддають превагу сухим, добре прогрітим сонцем місцям — кам'янистим передгір'ям з шибляком, а також схилам гір південної експозиції. Зустрічаються під камінням, мохом, серед рослинних решток.

Морфологічні ознаки
Довжина тіла 8-12,5 мм. Дорослі комахи темні, личинки дуже схожі на дорослих, бурувато-білі. Очі маленькі, прості вічка відсутні. Передньоспинка вкорочена, середньо- та задньогруди витягнуті, ноги ходильні, перший членик передніх лапок дуже розширений, оскільки в ньому містяться прядильні залози. Задні стегна потовщені, крила відсутні.

Режим збереження популяції та заходи з охорони
Рекомендується охорона в складі ентомофауни заповідних територій Криму.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Відомостей немає.


    фейсбук