Cerceris tuberculata (Villers, 1787)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчастокрилі (Hymenoptera), родина — Риючі осикраброніди (Crabronidae).

Природоохоронний статус
Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні
Охоплює Пд. Європу, Кавказ, Пд.-Зх. та Середню Азію, Зх. Сибір, Пн. Африку. В Україні знайдений в Луганській, Полтавській, Миколаївській, Одеській обл. та в Криму.

Чисельність і причини її зміни
Незначна (поодинокі особини). Причини зміни чисельності: господарська діяльність людини, застосування пестицидів у боротьбі з комахами-шкідниками та бур'янами.

Особливості біології та наукове значення
Імаго — антофіли, личинки — ентомофаги. Мешкає на схилах балок, ярів, в долинах річок у степовій зоні, у Лісостепу — на ксерофітних ділянках. Імаго літають з липня до середини вересня. Живляться нектаром квіток (зазвичай зонтичних та складноцвітих). Гніздо робить у ґрунті на глибині до 50 см. Для живлення личинок самка заготовляє паралізованих жуків-довгоносиків з роду Cleonus. Зимує личинка в коконі. Дає 1 генерацію на рік.

Морфологічні ознаки
Тіло чорне з розвинутим світлим малюнком. Серединне поле проподеума гладеньке. Наличник спереду округлено вирізаний, з виступом у верхній частині. Жувальця з двома крупними зубцями. Довжина тіла — 17-22 мм.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Не здійснювалися. Необхідно зберігати біотопи, сприятливі для існування виду. У місцях перебування виду слід створити ентомологічні заказники. Рекомендований до охорони в Дунайському БЗ, Карадазькому та Опукському ПЗ.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Відомостей немає.

Господарське та комерційне значення
Відомостей немає.

Основні джерела інформації
Пулавский, 1978; Казенас, 1978; ЧКУ, 1994; Біорізноманітність Дунайського біосферного заповідника, 1999; Шоренко, 2005.


    фейсбук