Bombus (Megabombus) ruderatus (Fabricius, 1775)

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Перетинчастокрилі (Hymenoptera), родина — Справжні бджоли (Apidae). Один із 23 видів підроду Megabombus всевітньо поширеного (за винятком Пд. Африки, Австралії та Нової Зеландії, куди завезений спеціально) роду Bombus (понад 250 видів). Один із 40 видів джмелів у фауні України.

Природоохоронний статус
Рідкісний.

Ареал виду та його поширення в Україні
Ареал цього виду охоплює територію Давнього Середземномор'я на сх. до Малої Азії. На території України вид зустрічається у зх., пн. та центральних районах. За останнє десятиріччя зареєстрований у Харківській, Донецькій обл. та у Криму. Нещодавно також підтверджено його знахідку на зх. Поділлі та Закарпатті (за даними І.Б. Коновалової).

Чисельність і причини її зміни
Зустрічається дуже рідко. Відомо лише декілька знахідок в Україні. Основними факторами, що призводять до зниження чисельності, є значне скорочення місць, придатних для гніздування та збору корму, знищення гнізд цього виду під час оранки полів, луків або скошування рослин та загибель дорослих особин при обробках полів пестицидами.

Особливості біології та наукове значення
Соціальний вид. Самки запліднюються самцями восени, після чого зимують під землею в норах мишоподібних гризунів або під мохом чи листям, а навесні кожна молода матка самостійно будує гніздо на поверхні землі або в норах гризунів. Літає з квітня до жовтня. В одному гнізді вирощується до 100 робочих особин та приблизно така ж кількість репродуктивних особин — самців і майбутніх маток, статевої зрілості матки досягають навесні наступного року; матки живуть 1 рік, а робочі особини від 1 до 3 місяців.

Морфологічні ознаки
Довжина тіла маток — 20-22 мм, самців — 18-20 мм. Довжина щік майже в 2 рази більша за ширину мандибул у місці їх прікріплення. Ширина перев'язки із чорних волосків між крилами трохи більша за ширину перев'язки з жовтих волосків на передній частині спинки.

Режим збереження популяції та заходи з охорони
Охороняється в Українському степовому, Опукському, Карадазькому ПЗ та у ПЗ «Медобори». Необхідно створити заказники і нові заповідники в інших місцях мешкання виду.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
В умовах неволі розмноження ускладнене особливостями біології цього виду. Проведені поодинокі успішні експерименти по заснуванню гнізд молодими матками у неволі.

Господарське та комерційне значення
Запилювач квіткових рослин, в тому числі сільськогосподарських, таких як огірки, гарбузи та інші бахчеві культури.

Основні джерела інформації
ЧКУ, 1994; Радченко, 1989; Williams, 1998; Ефремова, 2002; Коновалова, 2005, 2007.


    фейсбук