Merodon crassifemoris Paramonov, 1925

Таксономічна належність
Клас — Комахи (Insecta), ряд — Двокрилі (Diptera), родина — Дзюрчалки або Повисюхи (Syrphidae).

Природоохоронний статус
Зникаючий вид з розірваним ареалом.

Ареал виду та його поширення в Україні
В України зустрічається тільки в Криму: п-ів Тарханкут, Карадазький ПЗ, Феодосія (типове місцезнаходження виду). Поза Кримом відомий в Росії з Поволжя, а також у Туреччині, Франції та країнах Балканського п-ва.

Чисельність і причини її зміни
Відомий з території Кримського п-ва всього за 6 екземплярами, зібраними з різницею в 74 роки (1923-1997 рр). Усюди вкрай рідкісний, з колекцій відомо лише 24 екземпляри виду. Причини зміни чисельності ті ж, що й у M. femoratoides.

Особливості біології та наукове значення
Біотопи/яруси перебування: в Криму відомий тільки з двох біотопів — степових ділянок (п-ів Тарханкут) і остепнених осипів, узлісь балочних лісків з переважанням дуба, ясена і фісташки (г. Кара-Даг). Характер живлення: можливо, схожий на такий M. femoratoides (див. вище). Біологія розмноження: ймовірно, така ж, як у M. femoratoides.

Морфологічні ознаки
Великі, доволі волохаті коренасті мухи із смугастим черевцем; задні стегна сильно потовщені та вигнуті, з апіковентральним зубчиком. Добре відрізняється від близьких видів роду поєднанням забарвлення переважно буро-зеленуватих тонів, сильно потовщених стегон та чітко вираженого кіля IV стерніта черевця.

Режим збереження популяцій та заходи з охорони
Не здійснювалися. Мешкає на територіях Карадазького ПЗ, а також проектованого Тарханкутського ПЗ. Необхідні заходи охорони, такі ж, що й у Merodon femoratoides.

Розмноження та розведення у спеціально створених умовах
Мухи відкладали в садках яйця (Кара-Даг, 1997 р.), але їх кількість була недостатньою для розведення виду.

Господарське або комерційне значення
Відомостей немає.


    фейсбук