День свого народження місто Буча відзначає 25 вересня!

Буча — місто обласного значення в Україні, Київська область.

Назва міста походить від назви однойменної річки. Річка Буча в давнину не була такою спокійною і тихою, як нині — колись вона здіймала бучу. Логічно припустити, що назва річки походить від нуртування води, а не від людського галасу.

Вперше в письмових джерелах «Буча» згадується в 1630 році в стосунку до села Яблунька, що розташувалось на лівому березі річки Буча. Належало воно польському шляхтичеві Ю. Лясоті, який отримав ці землі від графа М. Потоцького за героїзм на військовій службі. Землі обробляли місцеві селяни: вирощували жито, пшеницю, гречку, овочі. Наприкінці XIX століття землі перейшли у володіння поміщиків Красовського, Пиховського та Сагатовського.

У 1868 році син Северина Сагатовського побудував неподалік від села Яблунька цегельний завод, який свого часу був найбільшим підприємством цього краю. Цеглу виробляли дуже високої якості з особистим клеймом «Яблунька». Вона була відома не тільки в Україні, а й за кордоном. А ще на власні кошти він побудував для дітей селян школу, де зараз знаходиться міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

Це дуже красиве місто з величезним зеленим лісом, чистим повітрям та добрими мешканцями… До Дня міста в Бучі організовують веселі святкування, концерти, конкурси та ярмарки.


    фейсбук