Пам'ятник свині, піраміди і Гоголівська калюжа: Полтавщина, яку вам треба побачити

Фото: zmist.pl.ua

Внутрішній туризм — це справа цікава та ще й до кінця не розвідана. Замість заїжджених місць відпочинку можна обрати щось таке, що вразить не менше, ніж єгипетські піраміди. Та й відволіктися від міської метушні не завадить. Цього разу вирушаємо в подорож Полтавщиною.

Полтавську область зазвичай асоціюють із відомими письменниками: Миколою Гоголем, Іваном Котляревським та іншими не менш значущими людьми. Проте цей край може вразити не лише місцями, де жили чи бували діячі мистетства, але і порадувати прекрасними природними зонами відпочинку. Тим паче, що зараз дистанціюватися від усіх не завадить.

Курорти Миргорода

 

Якщо ви потрапите до містечка Миргород на Полтавщині, то, швидше за все, весь день у вас займе прогулянка. Тут діє аж сім курортів із парковими зонами та набережними річки Хорол. 

Для людей, які хочуть оздоровитися, на сайті пропонують комплекс послуг. Але і для тих, хто просто хоче перезагрузитися, погуляти, подихати свіжим повітрям і насолодитися природою, це місце підійде на сто відсотків.

Одноденна прогулянка територією курорту — чудова ідея для родинного відпочинку.

Не забудьте заїхати й подивитися на так звану "Гоголівську калюжу" — невеликий ставок, розташований у самому центрі Миргорода. Свою назву він отримав завдяки повісті Миколи Гоголя.

Гоголівська калюжа

"Гоголівська калюжа"

Як дістатись: Найкраще їхати на власному авто. Відстань від м. Харківська до м. Миргород — 235 км. Час у дорозі — 2 год. 43 хв. До Миргорода з Києва йде прямий потяг Інтерсіті+. Час у дорозі — близько 2-х годин.

Що робити: Прогулянка територією курортів Миргорода, прогулянка містом.

Родовий маєток козацького роду Муравйових-Апостолів
(Миргородський район)

Родовий маєток козацького роду Муравйових-Апостолів

У селі Хомутець на Миргородщині є місце, де колись таємно збиралися декабристи. Це — палац, побудований Дмитром Апостолом. Крім історичної цінності, тут іще й гарна природа. За радянських часів у будинку розміщувався ветеринарний технікум, але наразі будівля перебуває в занедбаному стані. Хоча ліпнина із родинними гербами збереглася. На території росте дуб-трійця, висаджений Муравйовим-Апостолом на честь своїх синів.

Якщо ви любите незвичайний відпочинок із пригодами, відвідувати таємничі місця, не заїжджені туристами, то цей випадок — саме для вас. По-перше, ви точно матимете купу інстраграмних фото. По-друге, відчуєте себе якщо не паном чи панянкою із XVIII сторіччя, то принаймні утаємниченою особою руху декабристів в Україні.

Як дістатись: Найкраще їхати на власному авто. Відстань від м. Харківська до с. Хомутець — 254 км. Час у дорозі — 2 год. 54 хв.
Якщо ви їхатимете із м. Миргород, час у дорозі займе 26 хв.

Що робити: Прогулянка територією маєтку. Зверніть увагу, що будівля занедбана, тому обережність не завадить.

Кочубеївські дуби (селище Диканька)

Кочубеївські дуби

Ще один колишній маєток на Полтавщині, який не зберігся до наших днів. Проте у вас є можливість прогулятися парком та подивитися на Кочубеївські дуби — вікові дерева, які збереглися від діброви, що оточувала будинок. Хто їх посадив, невідомо. Територія парку — надзвичайно красива, особливо в літній період року. Микола Гоголь дуже любив ці місця і бував у маєтку Кочубеїв. 

На жаль, будівля не збереглася, проте встояли чотири останні дуби, вік яких 600—800 років. Діаметр стовбурів 1,5—1,8 м, висота — 20—22 м.

Якщо ви вже приїхали в Диканьку, обов'язково подивіться на Тріумфальну арку. Це — одна з пам'яток ансамблю садиби Кочубеїв.

Тріумфальна арка

Тріумфальна арка

Як дістатись: Якщо ви їдете на власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Диканьки — 318 км. Час у дорозі — 3 год. 49 хв. Із м. Полтава — 33 хвилини (30 км).

Що робити: Прогулятися територією парку, вхід у парк безкоштовний.

Піраміди-усипальниці

Піраміда Закревських

Піраміда Закревських

Дві з трьох європейських пірамід знаходяться на Полтавщині. Одна — в с. Березова Рудка Пирятинського району, друга — в с. Комендантівка Кобеляцького району. Ще одна піраміда в Європі розташована в Римі. Ці дві точно ближе до нас і не менш цікаві. Місцеві жителі вважають, що ці споруди наділені цілющою силою духовного відновлення.

Піраміда-усипальниця Закревських розташована у с. Березова Рудка. Гнат Закревський перебував на службі імператора Олександра ІІІ, був дипломатом і членом масонської ложі. Під час своєї поїздки в Єгипет він зацікавився культурою цієї країни та історією пірамід. Повернувшись в Україну, він будує піраміду-усипальницю над родинним склепом та прикрашає вхід кам'яним православним хрестом і статуєю богині Ісіди.

Як дістатись: На власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Березової Рудки — 135 км. Час у дорозі — 1 год. 38 хв. 

Що робити: Прогулятися територією парку, подивитися на піраміду, сфотографуватися.

Піраміда Білевичів

Піраміда Білевичів

Піраміда-усипальниця Білевичів у селі Комендантівка збудована Олександром Білевичем, офіцером російського флоту. Він, як і Закревський, свого часу побував у Єгипті. Очевидно, ця культура та історія, його вразила і він розпочав будівництво піраміди у себе вдома. Будував її 13 років. Зверніть увагу, що гранітні блоки з'єднані сумішшю з додаванням яєчного білка і крові тварин. 

Біля піраміди побудована церква. Після смерті подружжя Білевичів поховали у підвалі усипальниці.

Як дістатись: Якщо ви їдете на власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Диканьки — 346 км. Час у дорозі — 4 год. 34 хв. Від піраміди Закревських час у дорозі — 2 год. 23 хв.

Що робити: Відвідати церкву, прогулятися територією, сфотографуватися.

Музей-заповідних українського гончарства (с. Опішне, Зіньківський район)

 

Якщо ви ніколи не чули про опішнянських гончарів, то вам точно варто відвідати Національний музей-заповідник українського гончарства у селищі Опішне. Це — найбільший музей у Європі. Музей зараз працює у звичайному режимі. Територія заповідника простора, тому працівники музею проводять екскурсії для всіх охочих. А ще ви можете пройти експрес-майстер класи гончарювання, ліплення іграшок та придбати власноруч виліплений глиняний виріб. 

Як дістатись: Якщо ви їдете на власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Опішного — 313 км. Час у дорозі — 3 год. 48 хв. З Полтави — 45 хв на авто.

Що робити: Погуляти територією, замовити екскурсію, пройти майстер-класи.

Скільки коштує: Екскурсія коштує 150 грн для дорослих та 90 грн для дітей дошкільного віку.

Заказник "Руський орчик" (поблизу с. Ряського, Машівського району)

Заказник

Якщо ви хочете поїхати подалі від міської метушні, вам точно варто відвідати це місце. "Руський орчик" — зоологічний заказник державного значення. Площа території — 785 гектарів. Тут мешкають 260 видів тварин, 17 із яких занесено до Червоної книги України. Якщо вам пощастить, ви побачите косулю, лося, босука чи єнотовидну собаку. А от з вовком краще не пересікатися. Природа на території заказника прекрасна, спонукає до прогулянок, медитації та насолоди від краси літа.

Як дістатись: Якщо ви їдете на власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Ряського — 391 км. Час у дорозі — 5 год. 6 хв. З Полтави — 1 год 36 хв на авто.

Що робити: Погуляти територією, відпочити на природі.

Гора Пивиха (селище Градизьк, Глобинський район)

Гора Пивиха

Це — одне із найкрасивіших місць на Полтавщині. Найвища точка Лівобережної України. Висота — майже 170 метрів. Знаходиться в селищі Градизьк Глобинського району на березі Кременчуцького водосховища. Це — досить популярне туристичне місце, тому навряд чи вийде усамітнитися у вихідні. Проте відвідати гору точно варто. Пейзаж відкривається неймовірний. Тим паче, що це місце занесено до списку "7 чудес України". Археологи до сих пір знаходять тут залишки тварин льодовикового періоду.

Приїхати сюди на день та влаштувати пікнік та прогулянку — прекрасна ідея. Краєвид нагадує морські пейзажі, а близькість до води робить повітря прохолодим та свіжим.

Як дістатись: На власному авто із Києва, відстань від м. Харківська — 250 км. Час у дорозі — 3 год. 45 хв. 

Що робити: Погуляти територією, відпочити на природі.

Блакитні озера (с. Собківка, Новосанжарський район)

блакитні озера полтавщини

Як і гора Пивиха, Блакитні озера — одне із часто відвідуваних місць у області. Природа приваблює туристів та відпочивальників. Озера розкинулися на місці піщаних кар'єрів. Причина блакитного забарвлення води достеменно невідома. Також особливістю пляжів є білосніжний пісок і близькість хвойного лісу. Деякі кущі та дерева ростуть прямо із води. Це місце полтавчани називають українськими Мальдівами.

Як дістатись: На власному авто із Києва, відстань від м. Харківська — 352 км. Час у дорозі — 4 год. 15 хв. 

Що робити: Пляжний відпочинок, пікнік.

А це — пам'ятник Свині, Полтава

пам'ятник Свині

Якщо вже їхати в Полтавську область, то однозначно варто заїхати і в саму Полтаву. Це місто з прекрасною архітектурою, потопає в зелені парків. Ритм життя спокійний та розмірений. Ви знайдете чимало путівників по місту на інших сайтах, а ми нагадаємо, що вам варто глянути на пам'ятник свині. Знаходиться він на території Полтавської державної аграрної академії (сама територія теж, до речі, дуже гарна).

Як дістатись: На власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до м. Полтава — 329 км. Час у дорозі — 3 год. 52 хв. Потягом Інтерсіті+ — близько 3-х годин.

Що робити: Прогулянка містом, відпочинок.

Більське городище (с. Більськ, Котелевський район)

більське городище

Якщо ви бажаєте відчути дух давнини, вам варто поїхати на Більське городище. Це — городище скіфського часу (VIII-початок III століть до н.е), розташоване на височині в межиріччі річки Ворскла та річки Суха Грунь. Городище складається із трьох укріплених поселень та розташоване на площі 4400 га. Довжина валів становить 33 833 метрів. Тут постійно ведуться археологічні розкопки, адже територія величезна та до кінця не розвідана. Для порівняння, площа Вавилону — 900 га. Є тут іще й Більське джерело та Дуб Сковороди, який, за легендою, мандрівний філософ посадив власноруч.

Як дістатись: На власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до с. Більськ— 349 км. Час у дорозі — 4 год. 42 хв. 

Що робити: Прогулянка територію, відпочинок на свіжому повітрі.

Селище Великі Сорочинці (Миргородський район)

хутір гоголя сорочинці

Ми сумнівалися, чи включати Великі Сорочинці до нашого списку. Не тому, що не вважаємо це село нецікавим, а тому,що воно настільки відоме, що воно потрапляє в усі рейтинги за замовчуванням.

Всім відомий Сорочинський ярмарок цього року має відбутися у серпні, за даними сайту організаторів. Проте на ці вихідні ви теж можете завітати до цього селища. 

Є кілька об'єктів, які варто тут відвідати.

Для любителів екстремальних пригод у Сорочинцях є незвичний об'єкт — підземелля. 

підземелля сорочинці

Сорочинці виникли на базі фортеці "Краснопілля". В 1709 фортеця була дуже сильно пошкоджена, а в середині XVIII століття і зовсім втратила оборонне значення. Проте вціліли підземні ходи, що були надзвичайно популярними для тих часів. Наразі лишилися шість рукавів ходів. Якщо вам подобається такий вид відпочинку, завітайте сюди неодмінно.

Ну і, звісно, як не згадати про Гоголя, який народився саме тут, у Великих Сорочинцях. Оригінальний будинок, де з'явився на світ письменник, було зруйновано у воєнні часи, але відбудовано у 1951 році. І тепер це — Великосорочинський літературно- меморіальний музей Миколи Васильовича Гоголя.

Великосорочинський літературно-меморіальний музей Миколи Васильовича Гоголя

Під час проведення Сорочинського ярмарку сюди стоять черги охочих відвідати музей, тому у вас є шанс без зайвого шуму оглянути будинок та відчути себе ближче до "Вечорів на хуторі поблизу Диканьки", "Вія" та інших шедеврів письменника.

Як дістатись: Якщо ви їдете на власному авто із Києва, відстань від м. Харківська до Великих Сорочинець — 261 км. Час у дорозі — 3 год. 18 хв. 

Що робити: Відпочинок у етно-готелі, відвідування музею, прогулянка селом.

Джерело: rubryka.com


    фейсбук